реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Біографія єпископа Чернігівського і Ніжинського Антонія Фірлея

Антоній (в миру Роман Іванович Фірлей; 16 вересня 1978, Лоїва, Надвірнянський район, Івано-Франківська область, Українська РСР, СРСР) — архієрей Православної церкви України, єпископ Чернігівський і Ніжинський.

Народився у сім’ї робітників.

З 1984 по 1993 рік навчався в Лоєвській загальноосвітній школі І–ІІ ступенів, а з 1993 по 1995 рр. — в Делятинській загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів.

В 1995 році вступив на навчання до Волинської Духовної Семінарії Української Православної Церкви Київського Патріархату, яку закінчив у 1999 році.

8 листопада 1998 року в Свято-Благовіщенському храмі Ковеля митрополитом Луцьким та Волинським Яковом (Панчуком) рукоположений в сан диякона.

6 грудня 1998 року в Свято-Троїцькому соборі міста Луцька митрополитом Луцьким та Волинським Яковом (Панчуком) був рукоположений в сан пресвітера.Проходив служіння у Кіровоградській і Житомирській єпархіях.

В жовтні 2011 року з благословення Патріарха Філарета зачислений до кліру Полтавської єпархії, де проходив служіння в якості настоятеля Свято-Георгіївської парафії с. Білоцерківці Пирятинського району та секретаря керуючого Полтавською єпархією.21 травня 2012 року в Свято-Успенському соборі м. Полтави возведений в сан протоієрея.У 2012 році – працівник Синодального Управління у справах молоді УПЦ КП.

5 грудня 2012 року з благословення Патріарха Філарета зарахований до числа братії Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря м. Києва.4 квітня 2013 року намісником монастиря єпископом Вишгородським Агапітом (Гуменюком) пострижений у чернецтво з іменем Антоній (на честь преподобного Антонія Печерського).

В 2013 році вступив до магістратури Київської Православної Богословської академії, котру закінчив у 2015 році. В тому ж році вступив до аспірантури КПБА.

21 квітня 2014 року до дня Святої Пасхи у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі Патріархом Філаретом возведений в сан ігумена.2 травня 2016 року до дня Святої Пасхи Патріархом Філаретом нагороджений хрестом з прикрасами.2 квітня 2018 року патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом возведений в сан архімандрита.

З благословення архієпископа Вишгородського Агапіта, намісника монастиря, ніс послух економа монастиря.

23 травня 2022 року Синод ПЦУ обрав архімандрита Антонія (Фірлея) єпископом Бориспільським, вікарієм Київської єпархії.2 червня 2022 року, у день свята Вознесіння Господнього, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній очолив Божественну літургію в Свято-Михайлівському Золотоверхому кафедральному соборі, під час якої архімандрита Антонія (Фірлея) було рукоположено у сан єпископа Бориспільського.

Вікіпедія

Рішенням Синоду 2 лютого 2023 року призначений єпископом Чернігівським і Ніжинським.



Теги:Чернігівська єпархія, єпископ Антоній, пцу


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
На жаль, виключно така інформація про пересування по ієрархічних щаблях не дає уяви про нового очільника Чернігівської єпархії ПЦУ як про людину й діяча.
Нічого не знайти про єпископа Антонія Фірлея і в інтернеті. Що б це могло означати?
Найкраще джерело інформації про зміни в керівництві Чернігівської єпархії ПЦУ - її офіційний сайт: http://www.cerkva.in.ua/
avatar