реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Чернігів і Реймс стали містами - побратимами

Оскільки французький регіон Іль-де-Франс проголосив намір сприяти відбудові Чернігівщини після російської навали, то природно, що саме місто з цього регіону стало партнером Чернігова. Угоду про це підписано у міській раді Реймсу.

Від українського міста- героя угоду підписав секретар міської ради Олександр Ломако, який спілкувався з мером Реймсу Арно Робіне (на фото) та президенткою Великого Реймсу Катрін Вотрен, витсупи у міській раді. Чернігівці переконалися: тут захоплюються відважним українським народом і хочуть щиро підтримати у складний час.

Секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако повідомив у Фейсбуці: «Для Чернігова це партнерство - стратегічна співпраця. Нас цікавить досвід Реймсу в поводженні з відходами та переробкою сміття, очистка води, розвиток громадського транспорту, співпраця в сфері культури. Але в першу чергу - це дружба між нашими містами на багато поколінь вперед».

«Адже між нами багато спільного, - переконаний представник українського міста. - Обидва міста близькі від столиці та знають переваги та недоліки цього факту. Реймс дуже сильно постраждав під час Першої світової та має досвід не просто відновлення, а переосмислення міста, над чим зараз працює Чернігів. Обидва міста з надзвичайною історичною спадщиною та працюють над розвитком туризму (зі спільною проблемою лишити гостей на ніч в місті). А головне, ми вміємо однаково відважно боротися за свободу, пристрасно кохати та віддано дружити!».

Реймс — місто у Франції з населенням понад 180 тисяч осіб. Відоме, як столиця шампанських вин, там розташовані найбільші його виробники. Також у місті знаходиться великий авіабудівельний завод, що випускає літаки загального призначення.

У Реймсі – найвідоміший собор Франції, де коронувалися королі, тут же донька київського князя Ярослава Мудрого Анна взяла шлюб з французьким королем Генріхом I. Знамените Реймське євангеліє було привезене Анною з Києва і довгий час було головною реліквією собору. А ще символічно, що саме в Реймсі було підписано попередній протокол про капітуляцію нацистської Німеччини.

Нагадаю, що через російську агресію Чернігів відмовився від побратимських зв’язків з російським Брянськом та білоруським Гомелем. Наразі триває підготовка до підписання договору про партнерство з німецьким містом Аахен.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"



Теги:побратими Чернігова, Олександр Ломако, Україна - Франція


Читайте також



Коментарі (0)
avatar