реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Чому вулиця Гагаріна стала вулицею Тероборони?

«Імена наших вулиць»
від чернігівського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка

Історія 3.
Чому вулиця Гагаріна стала вулицею Тероборони?

Вулиця Гагаріна

Вулиця названа на честь Юрія Олексійовича Гагаріна (1934, Клушино, Гжатський район, Західна область, СРСР – 1968, поблизу села Новоселово, Киржацький район, Владимирська область, СРСР) – льотчик-космонавт СРСР, Герой Радянського Союзу.

Ця постать відноситься до топонімів, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта. Один із найпоширеніших в СРСР топонімів, який нав’язувала влада. Так, ця назва — шоста за кількістю назв вулиць в Україні (станом на листопад 2018 року таких було 628).

Отже, російський імперіалізм системно і цілеспрямовано формував у часи СРСР росієцентрічність освоєння людством космосу, вищість росіян серед представників всіх національностей в Радянському Союзі, відкидаючи внесок українців та представників інших народів та інших країн світу.

Вулиця Тероборони

Назвати вулицю на честь Воїнів Тероборони, які у складі ЗСУ (територіальна оборона – окремий рід ЗСУ) зробили вагомий внесок в обороні України, в тому числі і Чернігівської області, від російського агресора після його вторгнення з 24 лютого 2022 року.

Дії воїнів територіальної оборони, як і всіх українських військ, відрізнялись рішучістю, поєднанням стійкості і активності в обороні, намаганні постійно боротись за захоплення ініціативи та утримувати її, прагнення досягти тактичних успіхів та розвинути їх в оперативний, високим рівнем взаємодії різних складових сил оборони, видів і родів військ, нестандартними тактичними рішеннями. Все це призвело до успішного ведення оборонної операції у Сіверському оперативному районі, завданню важких втрат переважаючим силам противника, що призвело його до необхідності відступити, зірвало його стратегічні та оперативні плани, змусило вживати додаткові заходи для відновлення боєздатності своїх військ.

Варто пам’ятати, що в обороні Чернігова брали участь і воїни ТРО з інших населених пунктів області (наприклад, Борзни).



Теги:чернігівська Просвіта, Гагарін, дерусифікація, тероборона


Читайте також



Коментарі (0)
avatar