Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.05.2022

У Гребінківській громаді перейменують пов'язані з Росією топоніми


У Кременчуцькій, Оболонській, Гребінківській та Комишнянській громадах Полтавщини перейменують топоніми на честь російського військового діяча Суворо


провулок Суворова, ГребінкаПолтавський офіс Українського інституту національної пам’яті (УІНП) отримав з низки виконкомів територіальних громад Полтавщини відповіді з приводу ініціатив щодо перейменування вулиць та провулків на честь російського полководця Алєксандра Суворова.

Вулиця і провулок Суворова у Кременчуці будуть перейменовані. Про це говориться у листі секретаря Кременчуцької міської ради Юрія Гриценка.

Комишнянська селищна рада поінформувала про початок проведення громадського обговорення з перейменування вулиць Суворова у селах Попівка і Дібрівка.

Заступник Гребінківського міського голови Валерій Зінченко офіційно повідомив, що провулки Суворова у Гребінці та селі Світанок будуть внесені до переліку топонімів на перейменування.

Сільський голова Борис Пустовойтов сповістив, що виконавчий комітет Оболонської сільської ради перейменує вулицю Суворова у селі Наталенки.

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар повідомив, що жахливим спадком російсько-комуністичного імперського минулого є сила-силенна топонімічних назв на честь Суворова :
 
«Лише на Полтавщині, у різних громадах налічується 27 назв вулиць, провулків, площ на честь цього діяча Російської імперії й ката українського та польського народів. У лютому цього року у Полтаві було демонтовано пам’ятник російському військовому злочинцю Суворову. Це важливий крок вперед і теперпора прибрати постать суворова та інших військових діячів Російської імперії й з топонімічної мапи Полтавщини».

«Дякую головам громад за патріотичний і конструктивний підхід. Нині відбувається процес всебічного позбавлення від російських впливів, зокрема й у топоніміці. Присутність Суворова та інших військових діячів Російської імперії у публічному просторі є актом звеличення держави-окупанта. Альтернативи викоріненню російських імперських маркерів у назвах площ і вулиць не існує», - підсумувавПустовгар.


провулок Суворова, Гребінка, Полтавщина, перейменування
 

Довідково:

У сучасній російській ідеології постаті О. Суворова відведено одне з ключових місць, зокрема – у військово-історичному аспекті. У 2014 році цей воєначальник був визнаний найбільш видатним полководцем Росії. Його ім’я на території Російської Федерації та Республіки Білорусь носять:
  • десятки військових училищ та спеціальних шкіл з посиленою військовою підготовкою;
  • сотні площ та вулиць у різних населених пунктах;
  • низка військових об’єктів, військових частин Російської Федерації.
Поза цим, чимало військових частин збройних сил Російської Федерації  нагороджені орденами Суворова, і зберегли їх у своїх назвах. А диктатор росіїпутін у своєму зверненні 22 лютого ц.р. до російського народу щодо оголошення війни Україні і визнання терористичних «ДНР» і «ЛНР» серед іншого згадав демонтаж пам’ятника російському генералу Суворову в Полтаві.
 
«Нещодавно в Полтаві знесли пам’ятник Олександру Суворову. Що тут скажеш? Відмовляєтеся від свого минулого, від так званого колоніального спадку Російської Імперії? Ну, тоді будьте тут послідовними!»,- заявляв очільник Кремля.

Комишнянська селищна рада

Про Суворова путін тоді згадав у контексті того, що російський генерал, нібито… посприяв Україні в отриманні виходу до моря. Насправді, це маніпуляція і чергова порція псевдоісторичної пропаганди з боку очільника держави-терориста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибухонебезпечна ситуація прямо перед обличчям Путіна

Суворов має явну негативну репутацію в історії України, Польщі та національних меншин півдня нашої України.

Як зазначається на офіційному сайті Українського інституту національної пам’яті, у 1768‒1769 роках був безпосереднім учасником жорстокого придушення Коліївщини ‒ козацько-селянського повстання в Правобережній Україні. Під керівництвом Суворова 1778 року відбулася насильницька депортація з Криму до тодішньої Азовської губернії Російської імперії понад 30 тис. кримських християн (греків і вірмен), внаслідок якої загинуло близько половини переселенців.

Вулиця і провулок Суворова у Кременчуці будуть перейменовані.

Суворов причетний до винищення частини ногайців ‒ народу, який у XVIII ст. населяв землі Північного Причорномор’я – території південних областей сучасної України. У 1794 р. очолюваний Суворовим російський каральний корпус жорстоко придушив польське визвольне повстання на чолі з Тадеушем Костюшком.

Полтавський офіс УІНП


Схожі матеріали:
👁 2893
Категорія: Новини Гребінківської громади
Теги: Полтавщина, Гребінка, перейменування, провулок Суворова




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ