реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Суд став на захист ліквідованої школи

Сьогодні вперше в історії Господарського суду Чернігівської області прийнято рішення, яким визнано незаконною ліквідацію сільської школи. Йдеться про Киріївську школу Сосницької громади.

Рішення про її ліквідацію ухвалили депутати Сосницької селищної ради ще у квітні минулого року. «Дітей перевели до холодної школи у сусідньому селі, в якій на кінець минулого навчального року налічувалося 20 діток. І лише за рахунок учнів, яких перевели із ліквідованої школи, на 1 вересня - їх стало 46. До речі, сама школа знаходиться у зоні посиленого радіологічного контролю....Думаю, що на Чернігівщині, кожен розуміє значення цих слів» - каже адвокат Оксана Мірошниченко.

Вона, щоправда, сумнівалася чи братися за цю справу, адже школу у Дроздівці Куликівської громади, про яку писав «Голос України», так і не вдалося відстояти, хоча в ній, на момент закриття було вже біля 60 учнів. Та й був прикрий випадок у селі Пекарів Сосницької громади, коли депутати пішли назустріч батькам дітей і залишили школу, але діти в неї … не прийшли. По Змітнівській школі теж Сосницької громади теж був негативний досвід – після рішення Чернігівського окружного адміністративного суду люди втратили надію і далі апелювати не стали.
«Але, в цьому випадку, - каже адвокат Оксана Мірошниченко, - відчуваючи, що люди дійсно потребують правової допомоги і мають велике бажання відстояти рідну школу та право на щасливе майбутнє своїх дітей, я вирішила хоча б спробувати допомогти їм».

Зібрані докази по справі показали існування ряду порушень з боку селищної ради при прийнятті рішення про закриття шкіл даної громади. І рішення суду є. Воно дозволить зберегти не лише школу для дітей, але й дасть значний поштовх для розвитку села.

Тепер судова практика показує, що кожен орган місцевого самоврядуання повинен діяти в межах повноважень, наданих йому законом та будь-які рішення, які стосуються реорганізації чи ліквідації сільської школи, повинні прийматися лише після обов’язкового громадського обговорення, де кожен бажаючий житель громади зміг би висловити своє бачення та подати відповідні пропозиції. До речі, тепер законом «Про повну загальну середню освіту» ) передбачено, що будь-якій зміні шкільної мережі в сільській місцевості має передувати громадське обговорення тривалістю не менше ніж 1 рік.

Наразі кирїівські діти часто хворіють та пропускають заняття у чужій школі, вірячи у відновлення своєї.

Василь ЧЕПУРНИЙ
Фото Оксани Мірошниченко



Теги:Оксана Мірошниченко, закриття шкіл, Сосницька громада, Киріївка, Дроздівка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar