реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Адам Міхнік і Україна

Ми так багато знаємо про східних своїх метропольних сусідів і практично нічого - про західних Що знає навіть освічений українець, скажімо, про Томаша Масарика чи про Імре Надя, про Юліуша Словацького чи Адама Міхніка? Хіба що згадають Барбару Брильську та ще кого-інде... Ось про Адама Міхніка і варто коротко розповісти, бо сьогодні він ювіляр та й багато зробив для польсько - українського порозуміння.

Його батько був родом з нинішньої території України. Батьки - євреї, але, схоже, сам Адам нікому не дав запідозрити себе в якійсь непольськості... Всі його дідусі та бабусі загинули під час Голокосту.

Ще в школі він відзначався вільнодумством - заснував дискусійний клуб разом з Яцеком Куронем. А вже з Варшавського університету був виключений, бо посмів розказати французькому журналісту про комуністичну цензуру щодо "Дзядів" Адама Міцкевича (він, до речі, теж не поляк). Арешт і три роки за "хуліганство". Попав під амністію (все ж комуністична влада в Польщі була значно м'якшою) і вимушено працював зварювальником, аж доки не дозволили, хоч і заочно, закінчити навчання, щоправда, в Познані - щоб не в столиці.

Підписує листа проти змін в конституції Польщі, оскільки там говорилося про вічну дружбу з СРСР і керівну роль польських комуністів. Таких сміливців було 59. Входить до Комітету оборони робітників, редагує самвидавні часописи. Неодноразово арештовується. Коли Войцех Ярузельський зробив переворот - його арештовують за спробу повалити соціалістичний лад.

Стає радником Леха Валенси та отримує від нього завдання організувати щоденну газету. Нею стала "Газета виборча". Редагував її з 1989 до 2004 року. Нині це найвпливовіша польська щоденна газета. Щоденна, панове українські інтелігенти, які кривляться на друковані ЗМІ!

Його книга виходила в Україні. Нагороджений українським орденом князя Ярослава Мудрого III ступеня.

Адам Міхнік сайту "Збруч": "Українська демократія має проблеми, як і польська. Але є в Україні люди, які з цими клопотами можуть визначитися, є люди, які змагаються з такими ж дилемами, з якими ми боремося в Польщі. І тут я є оптимістом і вірю в Україну та її майбутнє. Хотів би, щоб колись хтось сказав, що я є "українець honoris causa".

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:газети, Василь Чепурний, Адам Міхнік, Солідарність, Україна - Польща


Читайте також



Коментарі (0)
avatar