Хоровий спів об’єднав молодь Півдня та Центру України

«Університетська мобільність: Mobile Art Edu Camp», спільний проєкт між вищими навчальними закладами двох українських міст — Ізмаїла та Переяслава, добігає кінця.

8 жовтня завершився другий великий блок, в рамках якого дзеркальне стажування проходили студенти Університету Григорія Сковороди в Переяславі та Ізмаїльського державного гуманітарного університету (ІДГУ), які навчаються за напрямом «хоровий спів». Південну точку країни представляв хор ІДГУ (керівник — Чеботар Людмила Іванівна, концертмейстер — Терехова Наталія Олександрівна), а Переяслав — хор «Колегіум» (керівник — Карпенко Антоніна Петрівна, концертмейстер — Чорнобай Світлана Володимирівна).

Перебування ізмаїльських студентів в Переяславі було насичене майстер-класами з музикотерапії, здоров’язбережувальних технік голосу, мистецько-оздоровчих технологій, хорової творчості Одещини та Київщини ХХ — початку ХХІ ст., тренінгами з вокалу і освоєнню народних інструментів, знайомством з пісенною спадщиною Київщини в аспекті творчості композитора, фольклориста, педагога, уродженця Переяславщини Павла Сениці. Молодь ознайомилася із культурою регіону в рамках екскурсій до Музею кобзарського мистецтва та Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщіні.

У місті Ізмаїл гостей з Київщини чекала не менш цікава програма перебування. Освітня частина включала майстер-класи з хорового мистецтва, розвитку мелодійного та гармонічного слуху, вокальної роботи з дітьми молодших, середніх та старших груп, а також відпрацювання музичного матеріалу для змішаного хору, участь у круглому столі «Багатонаціональна культура української Бессарабії» та відвідування лекції-концерту «Видатні люди Ізмаїльщини: О. Затинченко — педагог, поет, музикант, композитор». Культурна частина передбачала відвідування музею Придунав’я, Ізмаїльського історичного музею О.В.Суворова, Ізмаїльської картинної галереї, Діорами «Штурм фортеці Ізмаїл російськими військами та українськими козаками під командуванням О.В. Суворова 11 (22) грудня 1790 року», ознайомчу екскурсію по місту.

Невід’ємною складовою програм стажування були зведені репетиції хорів, а також фінальні заходи для демонстрації власних досягнень та досягнень колективів. Так, перебування в Переяславі було підсумовано «хорової фієстою», а в Ізмаїлі фінальною крапкою став гала-концерт в Обласному центрі національних культур.

Із підсумками та напрацюваннями проєкту можна буде ознайомитись у друкованому інформаційному бюлетені про діяльність мобільного мистецького табору Mobile Art Edu Camp, який разом Із Каталогом творчих робіт місцевих художників у містах Переяслав та Ізмаїл та Збіркою народних пісень Переяславщини та Подунав’я буде надрукований у кількості 500 екземплярів та поширений серед закладів культури та освіти двох міст-учасників проєкту.

Проект «Університетська мобільність: Mobile Art Edu Camp» реалізує громадська організація «Придунайський центр громадських ініціатив» (м.Ізмаїл) за підтримки Українського культурного фонду.

Автор записи: odessabiz

Добавить комментарий