реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Барельєф - найуспішнішому голові Чернігова

21 вересня Чернігів відзначає День міста і саме до цієї дати приурочили відкриття бюсту видатному міському голові Василю Хижнякову, який керував Черніговом з 1875 по 1887 роки. А ще десять років був головою Чернігівської губернської земської управи.

Саме завдяки Василю Хижнякову Чернігів із «губернського хутора», як його іронічно називав поет- байкар Леонід Глібов, став перетворюватися на справжнє місто: проведено не тільки водогін, але здійснено й телефонізацію та електрифікацію. Саме Хижняков втілював у життя незрозумілі багатьом новації — «вдягав» у бруківку вулиці, вимагав нового підходу до господарювання, налагоджував відносини з банкірами, у місті відкрили Страхове товариство, лікарню, міські чоловіче й жіноче училища, налагодили протипожежну охорону, організували ветеринарно-санітарний нагляд. Хижняков був одним із засновників Чернігівської громадської бібліотеки, головою губернської земської управи, членом губернської училищної ради та попечительської ради Чернігівської жіночої гімназії. Крім того, він написав історичну роботу про Чернігів, яку у друкованому вигляді видали лише у 2016 році. Під час декомунізації одна з вулиць стала носити його ім’я.

Міська дума містилася в будинку, в якому зараз перебуває управління Державної судової адміністрації – тут і відкрито барельєф, на виготовлення якого з міської скарбниці витрачено 700 тисяч гривень. Зроблений він із мармуру.

Відкрили погруддя – барельєф міський голова Чернігова Владислав Атрошенко та історик, автор книги «Чернігів: історія міста» Сергій Леп’явко .

Василь ЧЕПУРНИЙ
Фото Олега ГОЛОВАТЕНКА



Теги:Хижняков, Сергій Леп'явко, історія Чернігова, Владислав Атрошенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar