реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Арештували подружжя істориків

Спільна заява Українського інституту національної пам’яті та Української асоціації усної історії щодо переслідування науковців у Білорусі

У Республіці Білорусь продовжуються репресії щодо опозиційно налаштованих до влади громадян. 19 липня 2021 року були затримані історики Андрій Мастика та його дружина – Тетяна Мастика.

Тетяна Мастика – колишня очільниця білоруського молодіжного громадського об’єднання «Гісторыка», історикиня, яка здійснює незалежні наукові дослідження, займається популяризацією історичних знань.

Андрій Мастика займається зокрема усною історією, брав участь у наукових та освітніх заходах усноісторичного спрямування, що проводилися в Україні. Матеріали його усноісторичних досліджень увійшли до Білоруського архіву усної історії та Архіву свідків при Мінській історичній майстерні. Андрій також працював у команді проєкту «Історія Мінського гетто».

Український інститут національної пам’яті та Українська асоціація усної історії глибоко занепокоєні тим, що в Білорусі триває наступ на права людини, свободу слова, здійснюються переслідування опозиції, незаконні затримання науковців. Ми протестуємо проти переслідувань істориків білоруською владою. Висловлюємо щиру підтримку науковій спільноті Білорусі та закликаємо міжнародне наукове співтовариство та правозахисні організації засудити нову хвилю переслідувань у Білорусі, висловити підтримку затриманим, звернутися до білоруської влади з вимогою їхнього негайного звільнення.



Теги:Україна - Бєларусь, режим Лукашенка, УІНП, арешти


Читайте також



Коментарі (0)
avatar