реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

У Сосницькій громаді старост обирали на конкурсі

У Сосницькій громаді на Чернігівщині 25 кандидатів претендували на шість посад старост.

Кожен охочий стати представником громади пройшов конкурсний відбір та співбесіду, а також презентував своє бачення розвитку старостинського округу перед депутатами, які й визначили хто із кандидатів обійматиме посаду.

"Кожен мешканець мав можливість подати свою кандидатуру. У всіх старостатах створили конкурсні комісії, які складалась із депутатів, працівників міської ради та мешканців сіл старостату. Комісія обирала двох і вже ці два кандидати переконували депутатів призначити їх, презентуючи своє бачення роботи та розвитку старостату. Це було конкуренто та прозоро, адже співбесіди записували на відео", - розповів Леонід Ляшук, староста Задесенського старостинського округу Сосницької громади.

Практика Сосницької громади дає змогу залучити громаду до процесу відбору кандидатур та публічно обговорити проблеми й шляхи їх розв'язання на території старостату перед призначенням посадовця. Ця практика в регіоні не єдина, але найбільш показова, адже закон дає можливість депутатам призначити старосту на сесії за поданням голови громади.

Л. Ляшук працює перший тиждень на посаді й уже має питання та проблеми, для розв'язання яких необхідно знайти рішення та знання. Команда Чернігівського регіонального офісу програми "U-LEAD з Європою" організувала семінар "Староста у громаді: особливості правового статусу та діяльності".

"Староста має стати лідером та двигуном змін на ввіреній території, і держава для цього дає всі можливості. Кращі практики громад показують, що в такій системі роботи можна підвищити громадську активність у селах та містах, і ключовим чинником успіху є саме вдало обраний староста", - наголосила Ірина Кудрик, керівниця Чернігівського регіонального офісу програми.

Майже 90 старост громад регіону разом з експертами програми на семінарі говорили про особливості правового статусу цієї посади, права, гарантії старости та проходження служби в органах місцевого самоврядування, повноваження, управлінські інструменти та кращі практики роботи.

"У процесі призначення старост та їх звільнення дотримання трудового законодавства є основним пріоритетом громади. Адже судові позови та відшкодування за порушення права нікому не потрібні. На семінарі ми детально розібрались у тому, як проводити ці процедури правильно. Але це невелика частинка того, що варто знати та розуміти старостам в їхній роботі", - вважає Людмила Чабак, радниця з децентралізації та місцевого самоврядування Чернігівського регіонального офісу програми "U-LEAD з Європою".

Леонід Ляшук працює з мешканцями чотирьох сіл та має невеличку команду. На такі навчання покладає значні очікування, адже робота старости відрізняється від роботи колишнього сільського голови, зокрема, потребою постійно бути в контакті із мешканцями, депутатами, головою та експертами ради. І всіляко обстоювати інтереси та проекти старостату.

Дмитро КЛИМЕНКО, "Голос України"



Теги:децентралізація, Сосницька ОТГ, СТАРОСТИ, Дмитро Клименко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar