реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

...А нам розказують про безрелігійність

Час від часу зустрічаю висловлювання про те, що "чим вище рівень життя в країні, тим менша роль церкви". Як приклад, наводяться розвинуті європейські країни, зокрема - країни Скандинавії.

Але якщо поглянути на ситуацію в Данії, побачимо геть не таку картину, як нам малюють.

Зокрема, за даними дослідницького центру Pew Research Center, 2010 року в Данії проживали 4,61 млн християн, які складали 83,1 % населення цієї країни.

До державної Євангелічно-лютеранської народної церкви Данії входить 94 % населення. Релігійна діяльність країни визначається Конституцією Данії, основним принципом якої є передумова, що Лютеранська церква — офіційна церква Данії — повинна підтримуватися державою, а також принципами свободи віросповідання, свободи слова та свободи совісті. Підтримка, яку надає держава, є частково моральною та частково політичною (законодавче закріплення свята Воскресіння, а також законодавство з релігійних питань), частково фінансовою та адміністративною (участь у зарплатах та пенсіях духівництва, збір церковних податей, підтримка управління національною церквою при допомозі Міністерства Церковних Справ, допомога у контролюванні, консультаційні послуги та ін.) Євангелічна лютеранська церква підтримується коштом спеціального податку, яким обкладаються всі лютерани країни.

І як ця вся інформація вкладається а наше уявлення про нерелігійність данців?

Микола ТИПУСЯК



Теги:Україна - Данія, Микола Типусяк, атеїзм


Читайте також



Коментарі (0)
avatar