реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Слово про 90- літнього Горбачова

Йому сьогодні 90 років і він уже багато часу не при владі, а згадки про його ювілей викликають в одних агресивну злість ("Такую страну патіряли!"), в інших - роздратування ("Він підтримав анексію Криму!". Головне, що і одні і другі праві, навіть якщо вважати, що й слава Богу, що Союз розпався і що не Горбачов все ж ухвалював рішення про окупацію Криму. Але яка роль у цьому Горбачова?

Ну, дійсно, перший керівник відповідальний за все - і за побиття демонстрантів у Тбілісі (21 вбиті російськими саперними лопатками і біля 900 поранені), за кров у Вільнюсі - (15 вбитих і кілька десятків поранених), і за злиденіння населення, але ж не можна оцінювати будь- якого історичного діяча виключно за критеріями сьогоднішнього. Бо інакше, наприклад, ми не знайдемо виправдання ні Богдану Хмельницькому, ні Кромвелю - адже вони вбивали сотні людей, а це для нашого толерантного віку ай-яй. Але ж війни того часу СКРІЗь велися так, як їх вели Хмельницький і Кромвель.

Так і Горбачов. Щоб оцінити його діяльність - треба згадати на якому дні ми всі були. І тому подих свободи, який свідомо дав Горбачов - свідченням чого були черги о 8 годині ранку біля газетних кіосків, щоб вхопити, як гарячі пиріжки газет та журнали, які давали трохи правди - переоцінити його важко.

Так, Горбачов давав команди чи, принаймні, погоджував і бійню в Тбілісі і у Вільнюсі, але це Горбачов вивів радянських окупантів з Німеччини та Афганістану.
Так, Горбачов намагався стримати СРСР від розпаду і чудово, що йому це не вдалося. Україна вирвалася на волю не завдяки Горбачову, але завдяки процесам, які він розпочав. Тут спрацювала тенденція, як у галицькому прислів'ї "Чоловік мислит - а Бог креслит!".

Володимир Бойко, який у газеті "День" опублікував прекрасну статтю про Горбачова, правий - сьогоднішнє ігнорування Горбачова в Росії є свідченням того, що він не вписується в імперську кожуру, яку відродив на ній Путін. Правда й те, що Горбачов підтримує російську окупацію Криму - і про це каже його соратник, колишній перший секретар комсомолу Віктор Мироненко.

Горбачов не є чорно- білим. Пригадується, як на могилі Микити Хрущова Ернст Нєізвєстний поставив монумент з чорного і білого каменю. Горбачову, коли він відійде на Божий суд, такий камінь не підійде.

Горбачов наш земляк - з Чернігівщини його дід, з Куликівки на Чернігівщині була його дружина Раїса Титаренко. Коли було Горбачову чи не 85 років він заспівав пісню нашу, чернігівську "Стоїть гора високая" - і це був якийсь нечутний мною раніше її варіант. Очевидно, він вивезений предками Горбачова на Ставропілля і звідти закріпився в його пам'яті.

На виховання Горбачова дуже вплинув дід Пантелій. Куркуль, за радянським мірками, що пристосувався і вижив у час репресій - показово, що він ховав ікони в хаті чи не за портретами совєтських вождів. Так і внук - із дулею в кишені, він спричинився до розвалу антилюдської системи. Хоч і неусвідомлено.

Звісно, ідея Лариси Івшиної, редакторки газети "День", про найменування у Чернігові скверу чи вулиці іменем Горбачова неприйнятна - принаймні, допоки вулиця Рокосовського не перейменована у проспект Левка Лук'яненка. Але не забуваймо слів того ж таки Лук'яненка, що українці мають дякувати Рейгану і Горбачову за розвал СРСР.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Володимир Бойко, видатні українці, Левко Лук'яненко, ГОРБАЧОВ, Куликівка, Василь Чепурний


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Назвати вулицю іменем (діда) Пантелія Горбача в Куликівці.
avatar