реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Сербського патріарха обрано з трьох кандидатур

Митрополит Загребсько-Люблянський Порфирій (Періч) обраний 46-м спадкоємцем престолу Святого Сави, новим Сербським Патріархом, повідомляють місцеві ЗМІ. Конверт з його іменем дістав з Євангелія монах Матфей. Іншими двома кандидатами перед процедурою жеребу, які отримали підтримку 36 членів Архієрейського Собору СПЦ, були єпископи Бачський Іриней та Баня-Лукський Єфрем. Інформацію про це розмістив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря.

Біографічна довідка (за публікацією Kurir):

Обраний Патріарх Порфирій народився в 1961 році в Бечеї, а під час хрещення його назвали Первославом. Початкову школу він закінчив у місті Чуруг, а середню школу - у Новому Саді. Нинішній єпископ Бачський, а тоді ієромонах Іриней (Булович), в монастирі Високі Дечани, у 1985 році постриг його у ченці.
Закінчив православний богословський факультет у Белграді в 1986 році, коли тодішній єпископ Рашко-Призренський, а згодом Патріарх Павел висвятив його в сан ієродиякона в монастирі Святої Трійці в Мушутішті. Закінчив аспірантуру в Афінах, а потім прибув до монастиря святих Архангелів у Ковіль, де був висвячений у сан ієромонаха та призначений настоятелем.
Докторський ступінь він здобув у 2004 році на теологічному факультеті в Афінах, а на кафедрі пастирської психології Белградського теологічного факультету став наступником відомого психіатра та академіка доктора В. Єротіча.
У 2005 році він створив терапевтичну спільноту «Земля живих», яка визнана найбільш успішним проектом лікування наркоманії, і сьогодні під піклуванням владики Порфирія перебуває понад сотня осіб по цілій Сербії.
Володіє грецькою, англійською та німецькою мовами.
З липня 2014 року - митрополит Загребський та Люблянський.

Тобто чи не вперше сербським патріархом стає архієрей, який не вчився на Москві і не пов'язаний з Московщиною. Для Сербської церкви, яка завжди виступала у супрязі з Москвою, це важлива подія.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ Євстратій Зоря коментує так: "Судячи з біографії обраного Патріарха Сербського Порфирія він має грунтовну богословську освіту, здобуту як в Сербії, так і в Греції, має поважний досвід чернецтва і священнослужіння, навчальної та практичної пастирської праці. Важливим є також досвід миротворчості та відновлення під час служіння в єпархії у Хорватії та Словенії, яке вимагало пастирської зваженості і чутливості в релігійних і національних питаннях. Все це дає підстави висловлювати позитивні очікування від його служіння, як нового Сербського Патріарха".



Теги:архієпископ Євстратій, пцу, Україна - Сербія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar