реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Операція “Навальний”

“Інформаційний шторм” через приїзд Навального в Москву і суд над ним мимоволі змушує замислитися: чи то український медіапростір реально подурів, чи це якась спланована операція. Наприклад, з метою відволікти від українських реалій. В яких своїх політичних переслідувань більш, ніж достатньо.

Хоча я особисто схиляюся до версії про дурисвітство продюсерів і менеджменту українських ЗМІ.

Складається враження (воно випливає з численних коментарів експертів на провідних телеканалах), що в Україні реально вірять, що Навальний може стати «хорошим царем», а головне, що його арешт пришвидшить падіння путінського режиму. Ех, наївні ви, наївні, панове експерти, якщо так думаєте. І. очевидно, нічого не знаєте про історію та реалії російської держави. Та й про Навального також нічого не знаєте.

Звичайно, теза бранця «Матроской тішини» про «Крим – нє бутерброд», знають всі. Дивно, чому багатьом вона досі не відкрила очі. Не відкрила очі на те, що ніхто з офіційних опозиціонерів в РФ не готовий поступатися геополітичними амбіціями РФ, ставши президентом.

«Пошкреби ліберала – і знайдеш імперця» – цю тезу ви теж, певно, чули. І вона єдино вірна. Бо нема ніяких «системних» чи «позасистемних» лібералів в РФ. Бо не може існувати ліберал в країні тотальних несвобод, країні, де рабство і неуцтво насаджувалося століттями. Ліберал – це людина, яка цінує права інших, а свободу особистості вважає за найвищу цінність. Де ви бодай в якійсь Росії (чи білій, чи червоній, чи путінській) бачили свободу особистості???

Ок, відійдемо від філософських категорій і перейдемо до практики. А практика свідчить, що ЖОДЕН реальний опозиціонер, який веде свою діяльність на території РФ, не може довго існувати. Фізично існувати. Ті, кого можна було назвати РЕАЛЬНОЮ опозицією Путіну – Нємцов, Новодворська – давно знищені режимом. Або, в крайньому випадку, просто емігрували з Росії як Каспаров.

Справжньої опозиції в РФ НЕМАЄ. Навальний – це максимум опозиція контрольована, тобто, ніяка насправді не опозиція, а реально – просто проект однієї з «веж» Кремля. Хай отруєння «системного опозиціонера» Навального не вводить вас в оману: метою отруєння було підставити одну групу «фесів» (ФСБшників) іншою. Так, так, всередині ФСБ йде ще та фронда. Звичайно, всі ці історії з отруєнням і судом також мали на меті поставити Путіна в певні рамки: в «довколакремлів’ї» не задоволені «дідусем», який, все далі піддаючись параноїдальному страху втратити владу, тасує оточення, як колоду карт. І колишні «фаворити» вже в немилості (он, особистий кухар Пригожин, наприклад).

Напруженість у «веж Кремля» викликають розмови про наступника Путіна на посаді президента РФ. Зараз говорять про Дюміна, Орєшкіна, Міронова, Мантурова… Вам щось говорять ці прізвища? Отож бо!

А як же Медвєдєв, як же Шойгу, як же Патрушев, як же Іванов? У цих людей також є серйозні політичні амбіції. Наприклад, патрушевська група зараз дуже незадоволена Путіним. У неї теж є амбіції взяти під повний контроль Росію… Та й не тільки у патрушевців є ці амбіції.

Тому Путіна просто намагаються поставити «в рамки». Кожна група впливу в Кремлі хоче відстояти свій інтерес. Для цього і потрібен Навальний. Фінансові групи втомилися від санкцій. Їм радше пр. владі потрібен «системний ліберал», який матиме нормальний імідж на Заході й дозволить Росії позбутися принаймні частини санкцій. Силовики хочуть також повного контролю за країною, і їм не подобається загравання Путіна з Кадировим та різними фінансово-промисловими групами. До певного часу Путін був необхідним балансом, таким собі консенсусом між усіма впливовими гравцями в РФ. Але ейфорія від «кримнаша» минула, рейтинг падає, імідж на міжнародній арені – нижче плінтуса. Чи потрібен такий «вождь»? Схоже, «Акєла» таки знову схибив і йому на цей раз можуть не пробачити…

А тепер просто проаналізуємо: а звідки у Навального інформація для його розгромних розслідувань а-ля «он вам нє Дімон» чи про палац Путіна в Геленджику? Оце, думаєте, він просто взяв і наОСІНТив? Взяв з відкритих джерел? Ну-ну… Якщо так думаєте, то ви геть наївні. Цю інформацію йому зливали дуже добре поінформовані особи з владних структур і правоохоронних органів. Для чого? Та все для того ж: поставити «дідуся» в певні рамки.
Не виключено, Путіну просто запропонують «почесний відпочинок» на посаді голови Держради. Без повноважень. А в гіршому випадку… Традиція «палацових переворотів» на Московії себе ще не віджила!:)

Як би не було, але відкиньте ілюзії – Навальний не буде кращим за Путіна на посаді президента РФ (відсилка до «Крим нє бутерброд» та інш.). Система потребує лише путінів. Хай і «нових путінів». Бо тільки з путінами Росія може існувати в нинішніх своїх кордонах.

Лише розпад імперії дозволить Україні повернути свої території, а народам Росії отримати свободу. А розвал цей може відбутися лише на ґрунті посилення боротьби за владу всередині Кремля вкупі з посиленням відцентрових тенденцій на околицях імперії. І вже точно не Навальний спричинить цей «бєспощадний рускій бунт».

Сергій ПАРХОМЕНКО



Теги:Навальний, НЄМЦОВ, розпад Росії, режим Путіна, Новодворська


Читайте також



Коментарі (0)
avatar