реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

США взялися за Раджабовича

За даними американської розвідки, записи розмов п'ятого президента України Петра Порошенка і віце-президента США Джо Байдена були отримані від колишнього депутата-втікача , який переховується від українського правосуддя за звинуваченням в корупції, Олександра Онищенка.

Про це сказано в повідомленні Міністерства фінансів США про накладення санкцій на групу спільників депутата Андрія Деркача.

Олекса́ндр Они́щенко (ім'я при народженні — Олександр Раджа́бович Кади́ров☝(народився Матвіїв Курган, Ростовська область, РРФСР) , нафтогазовий трейдер; нардеп ВР України VII і VIII скликань від Партії регіонів. У зрілому віці змінив прізвище Кадиров на Онищенко, а також ім'я по батькові з Раджабович на Романович.

Мати — Інесса Кадирова , розшукується українською прокуратурою, звинувачується НАБУ як співзасновниця так званої «газової схеми» Онищенка.

Батько — Раджаб Кадиров, високопосадовий офіцер МВС СРСР, пізніше — заступник міністра внутрішніх справ Узбекистану.

Слідство встановило, що Олександр Онищенко є організатором і керівником злочинної організації, учасники якої із січня 2013 року по червень 2016 року протиправно заволоділи понад 1,6 млрд гривень від реалізації природного газу. Внаслідок таких дій "Укргазвидобуванню" (100% акцій належать "Нафтогазу") завдано збитків на суму понад 740 млн гривень.

5 липня 2016 Верховна Рада скасувала депутську недоторканність і дала згоду на затримання та притягнення до кримінальної відповідальності й арешт депутата Онищенка.

27 липня 2016 року, генпрокурор Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру Олександру Онищенку.
29 листопада 2019-го його було заарештовано в німецькому місті Аахені за запитом НАБУ.

Вищий земельний суд Ольденбурга відмовився екстрадувати Онищенка до України, офіційною причиною було те, що німецький суд не впевнений, що кримінальне переслідування Онищенка не є політичним.

Журнал «Фокус» двічі вносив Онищенка в рейтинг «200 найбагатших людей України»: в 2011 році (182 місце, стан — $ 37,7 млн). І в 2012 році (179 місце, стан — $ 37,7 млн).

10 січня 2021 року Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США запровадило проти Онищенка персональні санкції за втручання в американські вибори та участь в російській мережі зовнішнього впливу (зокрема, в російській кампанії з дезінформації), яка пов'язана з народним депутатом України Андрієм Деркачем.

19 жовтня 2016 року НАБУ повідомило про те, що виявило наявність в Онищенка паспорта громадянина Греції.
1 грудня 2016 СБУ повідомила, що стосовно Онищенка розслідується кримінальне провадження за ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), а також про факт отримання Онищенко громадянства Росії.

Зиновій ГУЗАР



Теги:агенти Москви, онищенко, Зиновій Гузар


Читайте також



Коментарі (0)
avatar