У Кропивницькому до Всесвітнього дня тварин відкрили виставку

Жовтень 02, 2020 | Новини | Переглядів: 907 | Коментарі: 0

2 жовтня 2020 року у відділі Музею мистецтв – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» напередодні святкування Всесвітнього дня тварин розгорнуто експозицію «Тварини-наші друзі».

Рішення відзначати Всесвітній день тварин було прийнято 4 жовтня на Міжнародному конгресі прибічників руху на захист природи, який проходив у Флоренції (Італія) в 1931 році. Товариства захисту тварин багатьох країн світу заявили про готовність щороку організовувати масові заходи для захисту довкілля, підвищення активності в захисті тварин. 

В Україні День захисту тварин, які є однією з важливих складових довкілля та екосистем, відзначають також щороку 4 жовтня починаючи із 2000 року.
Всесвітній день тварин – це привід нагадати людям про їхню відповідальність, підвищити свідомість суспільства щодо необхідності захисту тварин.

Музей мистецтв приєднався теж до відзначення цього свята презентувавши експозицію творів з фондового зібрання Музею мистецтв із зображенням тварин «Тварини-наші друзі».

Зображення тварин у живописі, скульптурі, графіці є різновидом образотворчого мистецтва та має назву анімалістичний жанр. Художника, який спеціалізується в цьому жанрі, називають анімалістом. Він приділяє основну увагу художньо-образній характеристиці тварини, але при цьому з науковою точністю передає його анатомічну будову.

У Кропивницькому до Всесвітнього дня тварин відкрили виставку

Відомий художник – земляк Володимир Олександрович Федоров (1920-1986) в своїй роботі «Весняне сонце» (1965) зобразив кота, який вмивається під промінням весняного сонця.

В експозиції представлені також роботи Павла Олексієнка (1979-2016) «Блакитноокий» (2013) та «Місячний кіт» (2015). Картини Павла Олексієнка показують глибокий зміст речей та погляд автора на явища і предмети, а не відображають їх такими, якими вони існують в реальному житті. Це відчувається у всіх роботах, притягує погляд, змушує замислитись. Кожен побачить у цих полотнах свою реальність.

Чільне місце в експозиції займає робота Олександра Петровича Швабе (1824-1872) «Зображення чорної болонки» (1843). Олександр Швабе – анімаліст, живописець, баталіст. Писав зображення коней і собак відомих людей. Художник був шанувальником природи і тварин. В своїх творах він намагався відобразити цю любов.

Також в експозиції можна побачити роботу Макса Авдійовича Бірштейна (1914-2000) «Інтер’єр» (1972). Художник працював у жанрах: натюрморт, портрет, пейзаж, інтер’єр, – часто сполучаючи їх у одній композиції.
Експозиція «Тварини-наші друзі» присвячена Всесвітньому дню тварин нагадує про братів наших менших і щоб ми не забувати про те, що ми одна велика сім’я на маленькій планеті і, роблячи добру справу, допомагаючи тваринам, ми допомагаємо собі.

Тетяна Костенко


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool