Сб. Апр 20th, 2024

16 вересня 2020 року о 10.00 відбудуться спеціальні навчання рятувальних підрозділів міста Києва з порятунку життя та мінімізації наслідків особливо важких ДТП.

16 вересня 2020 року о 10.00 на Столичному шосу навпроти готелю Ramada відбудуться спеціальні навчання рятувальних підрозділів міста Києва з порятунку життя та мінімізації наслідків особливо важких ДТП.

GPS: 50.339334, 30.554656.

Навчання інтегруватимуть позаштатні ситуації, які найчастіше виникають на автошляхах України з участі громадського транспорту. Зокрема, обставини найтрагічніших ДТП, які траплялися в останні два роки на трасі Р-01. Навчання відбудуться в рамках спільного проекту МНС, екстреної медичної допомоги та кількох громадських організацій «ЗУПИНИМО СМЕРТНІСТЬ НА ДОРОГАХ».

Згідно сценарієм навчань, на ділянці дороги Р-01 буде інсценовано зіткнення громадського транспорту з паливозаправником. Автобус перекинувся на бік, внаслідок чого частина пасажирів зазнали серйозних ушкоджень, були знерухомлені та заблоковані в салоні.

Із паливозаправника на дорогу почало витікати пальне. Частина пасажирів самостійно не можуть вибратись із перевернутого мікроавтобусу. Існує загроза спалаху легкозаймистих речовин та вибуху. Час іде на хвилини. Ефективність взаємодії рятувальних служб, підрозділів Нацполіції та Швидкої допомоги визначає шанси постраждалих вижити та безпеку оточуючих.

На місце ДТП прибувають підрозділи екстреної медичної допомоги та спеціалісти медицини катастроф. Вони відпрацьовуватимуть порядок дій з надання невідкладної медичної допомоги особам, постраждалим внаслідок ДТП, та розгортання сортувального майданчика для постраждалих згідно міжнародним стандартам.

Екіпажи ДСНС України у м. Києві та Київської служби порятунку відпрацьовуватимуть порядок взаємодії з гасіння легкозаймистих речовин, евакуації постраждалих з зони аварії та їхнього транспортування до сортувального майданчика.

В навчаннях задіяні екіпажи ГУ ДСНС України, Управління патрульної поліції, комунальної аварійно-рятувальної служби «Київська служба порятунку», мобільні групи КП «Київпастранс», КК «Київавтодор», Центру медицини катастроф м. Києва, Київської міської організації Товариства Червоного Хреста України та волонтерські бригади цивільного захисту.

Нагадаємо, на Старообуховській трасі (Р-01) на 100 ДТП в середньому відбувається від 30 до 46 летальних випадків на рік. Це один із найвищих в Україні показників смертності — 1,7 загиблих на 1 км траси. Інтенсивність автотранспортного руху на даній ділянці у три рази перевищує допустимі для автотраси регіонального сполучення показники — біля 29 тис. автомобілів у будні.

За такої щільності трафіку у 2010 році експлуатаційні служби замість того, щоб надати трасі Р-01 категорію національного значення з відповідними інфраструктурними змінами, банально перемалювали розмітку, внаслідок чого замість трьох смуг з одною смугою безпеки на асфальті з’явилися чотири смуги – без жодної смуги безпеки.

Ширина смуг, що утворилися внаслідок «реконструкції», на півтора метра менша за допустимі ДБН розміри, повідомлялося з посиланням на українсько-німецьку компанію «Декра Експерт» та ДерждорНДІ ім. Шульгіна. На думку експертів, саме недотримання експлуатаційними службами нормативів стало чи найголовнішою причиною кількох лобових ДТП, які сталися на цій винятковій ділянці.

Так, влітку 2018 року тут відбулося ДТП, внаслідок якого в одному з автомобілів була заблокована та згоріла живцем родина з трьох осіб. Тільки з початку 2020 року тут загинуло щонайменше 16 осіб, ще 20 залишилися важко травмованими, включно з першою групою інвалідності. Зокрема, 12 липня внаслідок лобового зіткнення в одній з автівок загинули двоє дорослих пасажирів і двоє дітей 8 і 10-річного віку. Ще одна дитина 12 років опинилася в критичному стані.

Експерти неодноразово повідомляли, що ключовими причинами такої ситуації є, з одного боку, недотримання учасниками дорожнього руху швидкісних обмежень, з іншого — кричуща невідповідність ширини автодорожних смуг державному стандарту щодо автодоріг регіонального сполучення з некерованим трафіком.

За повідомленням ЗМІ, на ділянці від бази «Динамо» до пгт Козин за мінімально допустимої ширини для автодоріг другої категорії з керованим трафіком — 3 м. та некерованим — 3,7 м. неодноразово спостерігається ширина смуг 2,78 м і навіть 2,62 м. Більша частина дороги кваліфікується як траса з некерованим трафіком. Така ситуація склалася внаслідок перетворення трисмугової автостради на чотирисмугову в 2010 року.

За підрахунками фахівців НДІ ім. Шульгіна, до моменти цієї реконструкції, у період 2007-2010 років, на Р‑01 не було загиблих і травмованих, попри 20 зафіксованих ДТП. Проте за аналогічний період 2011-2014 років, після реконструкції, загинуло та було травмовано 14 осіб у 34 ДТП (йдеться виключно про загиблих на місці).

Така статистика пояснюється перш за все через зростання випадків лобового зіткнення, що відбуваються через надвисоку інтенсивність руху, недостатню ширину робочих смуг та фізичну відсутність необхідної кількості зон безпеки для здійснення лівого повороту та зупинки громадського автотранспорту.

На даний момент на трасі Р-01 встановлені та почали збір інформації лише дві камери в районі загальноосвітньої школи №151. Більше деталей тут: https://dtp.medpravo.top/ 

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x