У Кропивницькому відзначили річницю з дня народження відомого художника

Вересень 09, 2020 | Новини | Переглядів: 1011 | Коментарі: 0

Днями мистецька спільнота відзначила річницю з дня народження відомого художника, майстра портрету Сергія Максимовича Солодовника (1915-1991).

Народився митець 7 вересня 1915 року в місті Кобеляки, що на Полтавщині. У важкі для України роки (1931-1937) майбутній художник навчався у Харківському художньому технікумі, далі доля Сергія Солодовника склалася так, що йому, як і багатьом українцям довелося взяти участь у Другій Cвітовій війні. Вже після її закінчення в 1947 році Сергій Максимович навчався у Харківському художньому інституті, під час навчання викладачами у нього були: Й. Владіміров, С. Бєсєдін та знаменитий М. Самокиш. Художник знайшов себе у галузі станкового живопису, знаковими творами для митця стали серія фронтових малюнків (1942-1944); «Подруги», (1947) та представлений в експозиції «Портрет актриси А. Леснікової» (1959). Персональні виставки Сергія Солодовника проходили на Cлобожанщині, якщо бути точнішим, то у 1975 і 1986 роках у місті Харкові, а у 1984 році у місті Мерефа Харківської області.

З 1947 року художник працював викладачем у Харківському державному художньому інституті де з часом отримав звання професора. З 1948 року митець є членом Харківської обласної організації спілки художників України та займає значне місце в мистецькому житті Харківщини післявоєнного періоду.
Найулюбленішим жанром художника є портрет. В своїх роботах митець надає своїм героям риси привабливості та благородства. Художня спадщина Сергія Солодовника налічує велику кількість портретів, пейзажів, натюрмортів. Його творчість привертає увагу принциповим вибором на користь класичних традицій у виборі композицій і колориту. Майстер створив безліч замальовок Полтави, Карпат та Сєднєва, його пейзажі приваблюють неповторною красою природи, відчуттям тиші. Мистецька спадщина і педагогічний талант Сергія Максимовича Солодовника сприяли формуванню високого професійного статусу і престижу художньої школи Харкова другої половини XX століття. В експозиції «Майстер портрету Сергій Солодовник» представлена робота «Портрет артистки А. Лесникової». Портрет написаний в ліричному стилі, пронизаний щирістю, людяністю та позитивом, що дозволяє показати настрій, творче натхнення акторки.

Днями мистецька спільнота відзначила річницю з дня народження відомого художника, майстра портрету Сергія Максимовича Солодовника (1915-1991).

Днями мистецька спільнота відзначила річницю з дня народження відомого художника, майстра портрету Сергія Максимовича Солодовника (1915-1991).

У фондах Музею мистецтв також знаходиться ще одна робота, що належить перу митця - «Сніг випав (лижниці)», 1960. Ця робота є класичним твором Сергія Солодовника, написана в кращих традиціях реалістичного живопису, виконана в пастельних тонах і є своєрідним дзеркалом епохи, який висвітлює побут, одяг та спосіб відпочинку молоді тих часів.

Микола Правда  


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool