На водних об’єктах Кіровоградщині загинуло 18 громадян

Травень 19, 2020 | Новини | Переглядів: 890 | Коментарі: 0

19 травня у Кропивницькому відбулось засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС під головуванням очільника Кіровоградської облдержадміністрації Андрія Балоня.

Управління ДСНС у Кіровоградській області представив начальник Управління полковник служби цивільного захисту Віталій Миронюк, який виступив перед присутніми з доповідями з трьох питань, а саме: про заходи щодо попередження нещасних випадків на водних об’єктах, про обладнання потенційно небезпечних об’єктів та об’єктів підвищеної небезпеки системами виявлення НС та оповіщення людей, а також про протипожений захист сільгоспугідь та підготовку до зернозбиральної кампанії 2020 року.

Зокрема стосовно запобігання нещасним випадкам на воді Віталій Миронюк зазначив: «На території області з початку року зафіксовано 18 випадків загибелі людей на воді, найчастіше – через перебування громадян на кризі, риболовлі або відпочинку на водоймах у стані алкогольного сп'яніння». Поряд з тим, як відзначає Віталій Миронюк, відповідно до Правил охорони життя людей на водних об’єктах України відповідальність за охорону життя людей покладається на місцеві органи виконавчої влади, керівників підприємств, установ та організацій, які використовують водні об’єкти з виробничою, оздоровчою чи спортивною метою або для відпочинку людей. Тому офіційне визначення місць відпочинку та здійснення необхідних заходів безпеки для відпочивальників (обладнання рятувальних постів, обстеження дна водойми, розміщення застережної інформації) – має першочергове значення для запобігання нещасним випадкам на воді.

Щодо другого питання, начальник Управління поінформував присутніх про те, що «Відповідно до статті 53 Кодексу цивільного захисту України на всіх об’єктах підвищеної небезпеки (ОПН), де наявні небезпечні речовини перевищують порогові значення, встановлені нормативними документами, необхідне встановлення автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення у разі їх виникнення (АПС)». На території Кіровоградської області функціонує 238 об’єктів підвищеної небезпеки, які повинні бути обладнані системами, проте лише на 14,3% ОПН завершено роботи по обладнанню АПС у повному обсязі.

19 травня у Кропивницькому відбулось засідання обласної комісії з питань ТЕБ та НС під головуванням очільника Кіровоградської облдержадміністрації Андрія Балоня.

Враховуючи такий стан справ, та з метою забезпечення належного рівня техногенної і пожежної безпеки на території області Віталій Миронюк запропонував зобов’язати районні державні адміністрації, рекомендувати міськвиконкомам, головам об’єднаних територіальних громад встановити контроль за впровадженням на ОПН вказаних систем, адже відповідно до ст. 19 Кодексу Цивільного захисту України забезпечення цивільного захисту на відповідних територіях належить саме до їх повноважень.

Про протипожежний захист сільгоспугідь у весняно-літній період та підготовку до зернозбиральної компанії 2020 року начальник У ДСНС в області зазначив наступне: «Традиційно, з березня по серпень кожного року виникає більше половини пожеж від їх загальної кількості, а збитки від них складають понад 60% від завданих за рік. Особливе занепокоєння викликають пожежі під час жнив»

Відповідно до вимог чинного законодавства щодо організації заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, Управління ДСНС України в області та його підрозділи позбавлені можливості на здійснення нагляду за усіма суб’єктами господарювання області, задіяними на жнивах, щодо дотриманням ними вимог пожежної безпеки під час зернозбиральної кампанії.
Тому місцеві органи виконавчої влади, установи, організації та суб’єкти господарювання мають негайно розпочати підготовку до здійснення комплексу профілактичних заходів щодо пожежної безпеки під час проведення зернозбиральної кампанії та недопущення загибелі й травмування людей і втрат зернових через пожежі.

Віталій Миронюк запропонував затвердити обласний план заходів щодо забезпечення протипожежного захисту сільгоспугідь і збереження зернових культур і грубих кормів від пожеж у 2020 році.

Прес-служба У ДСНС в області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool