На Кіровоградщині хворій на туберкульоз фельдшер «видає» ліки у віконце

Травень 19, 2020 | Новини регіонів | Переглядів: 1319 | Коментарі: 0

Лікувати туберкульоз Олеся розпочала торік. Пройшовши стаціонарне лікування, жінка була безпечною для суспільства, не виділяла паличку Коха.

Лікування Олеся продовжила вдома, у рідному селі неподалік Кропивницького. Протитуберкульозні препарати їй мав видавати місцевий фельдшер. Проте тут вона зіткнулася із зневажливим ставленням до себе, дискримінацією та осудом.

- Я лікуюсь від туберкульозу вдома. Регулярно отримую препарати у фельдшерському пункті в рідному селі. Але щоразу йти за ліками мені страшно. Фельдшер замість того, щоб видати мені ліки чи підтримати морально у моїй боротьбі з хворобою, жбурляє мені ліки у віконце. Також він прямо каже мені, що я можу заразити його дитину, тому я маю брати ліки і швидко бігти додому... Як можна лікуватися в таких умовах? Я якнайшвидше хочу вилікуватись і піти на роботу. Як вплинути мені на фельдшера, адже я не можу терпіти таке ставлення до мене, - з таким питанням до нашої організації звернулася клієнтка Олеся (ім’я змінено).

Під юридичний супровід жінку взяв юрист проекту «100% життя та якісних послуг на Кіровоградщині» Арсен Арутюнян. Він стверджує, що Олеся зазнає від фельдшера дискримінації.

- Дискримінація - це ситуація, за якої особа за її різними ознаками, в тому числі за станом здоров’я, зазнає обмеження у визнанні, реалізації або користуванні правами і свободами в будь-якій формі. Звісно, крім випадків, коли таке обмеження має правомірну, об’єктивно обґрунтовану мету, способи досягнення якої є належними та необхідними. Це вказано у Законі України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». Відповідно до частини 2 статті 6 зазначеного Закону дискримінація є забороненою, - коментує Арсен Арутюнян, додаючи: - В Уніфікованому клінічному протоколі первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги дорослим «Туберкульоз», затверджено Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 4 вересня 2014 року № 620, зазначено, що хворі з туберкульозом без бактеріовиділення можуть лікуватися амбулаторно протягом всього основного курсу антимікобактеріальної терапії за умови забезпечення чіткої контрольованості лікування. Протягом амбулаторного лікування лікар первинної медичної допомоги сприяє організації необхідної соціальної підтримки хворих на туберкульоз, яка мотивує їх до дотримання режиму лікування та завершення повного курсу протитуберкульозної хіміотерапії.

Юрист пояснив Олесі її права, наголосивши, що згідно з чинним законодавством України лікування захворювання на туберкульоз вдома із отриманням протитуберкульозних препаратів у закладі охорони здоров’я є можливим. А дії фельдшера, які полягали у зневажливому ставленні до пацієнтки, не передбачені жодним нормативним актом. Тому ці дії можна визначати як дискримінацію. Також юрист запропонував клієнтці звернутися письмово зі скаргою до головного лікаря районного центру первинної медико-санітарної допомоги.
Олеся прислухалася до рекомендацій юриста. Після цього фельдшер змінив своє ставлення до пацієнтки та видавав ліки в кабінеті, не осуджуючи.

- Я дякую юристу за допомогу. Я тепер не боюся йти у фельдшерський пункт. Адже у результаті такого оскарження, ставлення з боку фельдшера до мене стало людяним. Я отримую протитуберкульозні препарати без докорів. І продовжую лікування, - каже Олеся.

Якщо ви зазнали дискримінації, звертайтеся до БО «100 відсотків життя. Кропивницький». Юристи завжди готові надати фахову допомогу. Для надання детальних консультацій звертайтесь за адресою: м. Кропивницький, вул. Преображенська, 2 (Будинок побуту), офіс 610, тел.: (0522) 24-69-04. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool