реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Якщо німці - то німці...

Другий день триває обговорення заяви Гончарука про передачу Укрзалізниці під контроль залізниці ФРН.
Цю заяву вже спростував сам Deutsche Bahn, заявивши, що німці лише консультуватимуть, а не управлятимуть українською компанією.

Так, а що відбувається насправді?

Ідея залучити німецьких фахівців була підготовлена нами ще у 2016 році і погоджена на робочому рівні з німецькою стороною. З 2016 року з Укрзалізницею працюють американські фахівці, які розробили низку рекомендацій.
На жаль, жодна з них втілена не була.

Сама пропозиція залучити іноземних експертів заслуговує на підтримку: це і можливість отримати новий досвід, залучити нові підходи, не повторювати чужих помилок, глибше інтегрувати УЗ в євроазійські залізничні та морські перевезення.

Водночас, давайте говорити правду!

УЗ - глибоко корумпована на топ-рівні компанія, яка щорічно через неефективне управління та схеми різних груп впливу втрачає від 15 млрд грн!
Про це мовчить НАБУ, але про це ще нещодавно говорив сам Гончарук.
Показники Укрзалізниці катастрофічні. Стабільно падає обсяг транзиту і загального вантажопотоку, а отже скорочуються доходи компанії, через відсутність ремонтів в повному обсязі локомотивного парку оборотність вагонів удвічі-втричі перевищує норматив. Вперше у 2019 р впав і пасажиропотік. Про стан пасажирських вагонів писати не буду - достатньо зайти у фб і проглянути фото. Постійні пожежі на локомотивах робить перевезення не лише повільними, але й вже небезпечними для життя.

Однією з ключових цілей запровадження корпоративного управління - створення незалежної Наглядової Ради з фахівців, які 1) унеможливлять політичний і корупційний тиск на компанію та 2) запропонують ефективну стратегію й змусять менеджмент компанії її стабілізувати і реформувати.
За це, до речі, вони отримують дуже ринкову зарплату, а їх райдеру позаздрила би будь-яка поп-зірка світового масштабу.

«Кадровий джихад» нової влади обіцяв і заміну керівництва УЗ, до речі.

Що ми отримали натомість?

Всі ключові показники компанії погіршуються, річна вартість утримання персоналу центрального апарату вже перевалила 1,5 млрд грн!

Німці, якщо й приїдуть, то півроку будуть вивчати, далі півроку писати рекомендації і потім ще півроку Укрзалізниця буде відписувати, що ці рекомендації не підходять до «особливостей» національної компанії.
Зате кожен день з цих півтора року юзики-міко використають з максимальною ефективністю. Для себе і друзів!
А далі будемо переймати «японський досвід». Чи китайський (досі ридаю, як згадую про потяг Київ-Одеса за півтора години. І цим людям не подобався Гіперлуп?!).

Тому, якщо німці - то німці.
Але робіть реформи, а не імітуйте!
Бо залишки рейтингу вже шкробають під плінтусом!

Це компанія, яка виробляє 5% ВВП. На якій працює більше 200 000 співробітників. Це близько 1 млн людей, якщо порахувати їх сім’ї і підрядні компанії.

Не жартуйте з вогнем!
Працюйте!

Володимир ОМЕЛЯН

П.С. До речі, а можна підписати меморандум з ЄС про передачу нам німецької Прем‘єр-міністерки і французького Президента терміном бодай на 5 років?
Бо квартал - фсьо!



Теги:команда ЗЕ, Укрзалізниця, Дойче бан, Володимир Омелян, уряд Гончарука


Читайте також



Коментарі (0)
avatar