реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Авдіївка і Шаболтасівка не хочуть до Сосницької громади?

Місцева ініціативна група клопочеться, щоб їхні села приєднали до Понорницької ОТГ

Ще у 2016 році в Сосниці створювали Перспективний план, згідно з яким в районі має відбутися запланована децентралізація.

- Згідно розробленого плану, до Сосницької ОТГ мають ввійти 19 сільських рад, у тому числі й Авдіївська та Шаболтасівська - всі сільради району. Але у Авдіївці та Шаболтасівці недавно було створено ініціативну групу, яка вирішила змінити План. І подала звернення до обласної державної адміністрації, щоб внесли зміни до Плану, згідно яких села Шаболтасівської та Авдіївської сільських рад в процесі децентралізації ввійдуть до Понорницької громади, - пояснює голова Сосницької РДА Олег Максименко.

- Хто очолює згадану ініціативну групу?
- Іващенко Віктор Іванович, місцевий житель, депутат райради. Як мені відомо, саме ця група провела опитування серед односельців. І на основі його і було подане звернення до Чернігова.

- І що вирішили на рівні області?
- Наскільки мені відомо, на рівні області їм не відмовили. Сьогодні я маю занепокоєння. Мав розмову із шаболтасівським, і з авдіївським головами. Обидва кажуть, що не хочуть до Сосницької громади, а хочуть до Понорницької. А від спеціаліста ОДА отримав відповідь, що там звернення ініціативної групи розглянули і надали згоду внести зміни до Перспективного плану, щоб два села приєднати саме до Понорницької ОТГ.

Чому Авдіївка та Шаболтасівка не хочуть до Сосницької громади? Це питання ставимо Віктору Іващенку, голові ініціативної групи з с. Авдіївка:

- А що в Сосниці нас чекає хорошого? Там уже свої депутати. Якщо від нашого села ще хтось добавиться, то на що він один зможе вплинути? А в Понорниці така сама, як і в нас, кількість населення. Тож будуть два їхні депутати, два наші. У нас є школа, у них - лікарня. Вже простіше, тим більше, що до Понорниці всього 7 кілометрів. А до Сосниці - 50.

- А Понорниця не проти?
- Та звідти вже скільки разів до нас приїжджали, пропонували. А із Сосниці з нами ніхто не говорив. До речі, в Понорницькій ОТГ 22 грудня вибори, і наш голова Анатолій Адаменко подав свою кандидатуру на голову ОТГ. Якщо пройде, то в майбутньому в нас буде там свій голова.

- То прохання про внесення змін до Перспективного плану таки надсилали в Чернігів?
- Так. Спочатку проводили отпитування. В кожній хаті питали думку односельців. Тоді писали листи. Але відповіді ще не маємо.
Віктор Іващенко вважає, що можливим було би створити і свою ОТГ, Авдіївську. Тільки місцева влада чомусь проти цього.

- Як вийти із цієї ситуації? - питаємо думку голови Сосницької РДА.

- Щоб не було так, як кажуть у народі ”без мене мене женили”, вважаю, що спершу треба провести схід сіл, об’єктивно вивчити думку населення, провести рішення через сесі ї сільських рад. Щоб громади сіл вирішували, а не ініціативна група у складі декількох громадян. Моя позиція така: не наполягати. Все має статися так, як хочуть люди. В обох селах є голови, нехай діють згідно закону, якщо вже йде мова про те, щоб карту кроїть.

- А інші села згодні приєднуватися до Сосницької громади?
- Ще несподівано виникало питання щодо Великоустівської та Бутівської сільрад. Сусідня Височанська ОТГ подала заяву до обласної державної адміністрації, щоб приєднати до своєї громади Великоустівську та Бутівську сільради. Без згоди цих сіл. Але їм було відмовлено. Тож за планом, ці села мають ввійти до Сосницької ОТГ.

Сосницька газета "Час"



Теги:Понорниця, Сосницька ОТГ, Авдіївка, Шаболтасівка, ОТГ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar