реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Тустань і Чуфут- кале

Придумали, що сьогодні - міжнародний день гір. Хай буде...

Звісно, у нас біля села була Лиса гора, - ая, кожне порядошне село мало свою лису гору, щоб відьмам далеко не льотати :) Та зараз від тої гори і познаку нема - працьовиті авдіївці давно її на фундаменти вибрали.

Якщо ж про гори справжні - то я бував на двох: біля Бахчисараю, на Чуфут- кале, в осідку караїмів, що їх так жорстоко винищували іудеї (караїми також іудейської віри, але, як казав Адам Міцкевич, без раввинських забобонів), і в Карпатах, у фортеці Тустань.

В Криму - високе небо. Піднімався на Чуфут-кале двічі і кожного разу дух захоплювало. Там, до речі, одна караїмська сім'я вже була поселилася. Хоча підніматися туди з водою, по обледенілих сходах - бр.-р...У Тустані - вкраїнська впертість: "Тут стань!" - спершу звалося місце нашої сили.

А ще, пригадую, по дорозі на Тустань зупинилися біля хлопчаків - підлітків і я спитав: "Хлопці, ви хто?". Як би відповіли наші, на Чернігівщині? Певно, сказали б - "хлопці" чи "пацани" чи ще шось. А тут мені відповіли інак і гордо: "Ми - бойки!". Во! Шо то значить - гори!

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, Лиса гора, Тустань, Авдіївка, Чуфут- кале


Читайте також



Коментарі (0)
avatar