реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Московсько - фінська війна і Голодомор

Winter war began 80 years ago 30.11.1939 - написала мені в приват знайома фінка, яка колись працювала в Музеї Суомуссалмі - перфектному музеї розгрому 44 дивізії Московської армії, яка була укомплектована майже повністю українцями - з зони окупації "УССР".

О так! Саме сьогодні. Саме 80 років тому. Саме СССР напав на фінів - виконуючи положення Московського пакту Гітлера й Сталіна про розподіл Європи. Від 23 серпня 1939 року.

Сама по собі Московсько-Фінська війна буде цікава завжди. Для мене ще й тому, що це перша модерна повномасштабна війна "фінів із фінами" - русскіє як цілість є безумовно фінським племенем, яке напружено переживає непублічний, але легко вгадуваний расовий зв'язок із країною Суомі. І така стисла, але напрочуд брутальна м'ясорубка - Фінська Війна - сильно вразила масову свідомість тодішніх русскіх.

Думаю набагато більше, ніж, скажімо, ІІ Голодомор, який влаштували формально "братській", а насправді глибоко чужій Україні. Всього 6 років до "кидка" на Фінляндію.

Не чув ніколи по-справжньому щирих рефлексій русскіх про масові вбивства голодом українців. Все що вловив - байдужість і небажання обговорювати тему в жодному форматі.

Ну то таке. На війні як на війні. Навіть голодоморній.

Але у зв'язку з 80-річчям "фінської кампанії" і 86-річчям Голодомору-геноциду замислився: от убили у своїй зоні окупації України до 8 млн людей. А потім - вигрібають із цих же територій призов. Найбільше з Житомирської області - тоді вже не прикордонної з Польщею, але страшно побитої голодом.

Формують 10,000 дивізію з голодних недобитків. І - вреред, на Полярне коло. Шось там 70% втрат 44 дивізії - обмороження і вічний сон у сугробах довкола Суомуссалмі.

Тобто меж терору - нема. Хто не здох із голоду - того у сніги. Вбивати фінів. Під орудою русскіх, виконуючи стройові й бойові команди московською мовою, у частинах Київського ВО, які брали участь у блокадах міст і сіл України.

- Сумна дата, - пишу фінській колезі.

Але вона так не думає: " Yеs, it is a sad anniversary. But for some reason reading about Winter war gives me strength. It is possible to survive even in impossible situations"

О так! Тіки чи справді ми вижили після Голодоморів?

It is possible to survive коли зберіг свою державу бодай на одному квадратному кілометрі.

Про це треба буде подбати. Як ото фіни. Втративши після Зимової війни 20% територій.

Ростислав МАРТИНЮК



Теги:Зимова війна, Голодомор, Ростислав Мартинюк, радянсько - фінська війна, Карелія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar