Ефектна хоста - бажаний гість на заміських ділянках

Листопад 05, 2019 | Народний репортер | Переглядів: 1875 | Коментарі: 0

У будь-якому саду існують ділянки, які довший час протягом доби знаходяться в тіні.

Деякі з них затінені постійно, тому трава і квіти гостро відчувають дефіцит сонячного світла. Але є велика категорія рослин, які чудово розвиваються саме в неосвітленій зоні. Тому, на ділянках, де сонечко з'являється тільки в ранкові години, ідеально буде себе почувати тіньолюбивий багаторічник – хоста.

Ефектна хоста

Здатність цієї декоративної рослини стійко переносити затінення дає можливість використовувати її як надійний декор для оформлення лісових куточків ділянки. Якщо посадити кореневища Хости https://yaskravaklumba.com.ua/ у тіні дерев, поблизу штучних водойм або у низинних місцях саду, де буде накопичуватися волога після сильних дощів, можна створити на території садової ділянки прекрасні квіткові або трав'яні композиції.

Саме використання різноманітних сортів хост, листя яких розфарбовані в різні відтінки зеленого кольору в оформленні клумб або альпійських гірок, додасть останнім особливого шарму, елегантності та вишуканості. Вона чудово виглядає на кам'янистих схилах, біля водойм та може бути відмінним рішенням для парадного входу в будинок.

Знайти застосування для цієї вишуканої рослини можна як в групових посадках, поєднуючи її із іншими декоративними культурами, так і в ролі самодостатнього об’єкта садового декору, для прикраси бордюрів, доріжок та окремих клумб. Хости не вимагають надлишкового сонячного світла та зайвого кропіткого догляду. Їх не потрібно щорічно викопувати та висаджувати, вони стійкі до захворювань та низьких зимових температур.

Невибаглива хоста – «королева» тіні

Хоста — багаторічна трав'яниста рослина. Її краса полягає в прикореневому листі, що має різну форму та фактуру. Листя хости справді вражають своїм дивовижним та різноманітним забарвленням: темно-зелені, оливкові, кремові, білі, лимонні, блакитні, бронзові, блакитно-сірі, жовті або строкаті. Їх розміри коливаються від найбільших до мініатюрних.

Не менш примітною у хости є і форма листя: від вузьколанцетних до майже круглих або серцеподібних, з глянцевою або матовою поверхнею. Великі хвилі або дрібні складки по краю листа, чашоподібна або плоска листова пластина, на який виступає рельєф прожилок, пониклі, горизонтальні або спрямовані вгору листочки – ось далеко не повний перелік властивостей, яким сорти хости зобов'язані своєю неповторністю.

Хоста здатна зберігати свою зелену свіжість протягом тривалого періоду: з ранньої весни до початку зими. За цю незмінну головну особливість хосту люблять дизайнери садів, складаючи з нею ошатні композиції на заміських ділянках.

Популярність хости полягає також у її винятковій здатності до довгожительства: вона може рости на одному місці більш як 10 років і не втрачати своєї колишньої привабливості, й інтенсивно розростатись, перетворюючись в пишну зелену «подушку».

У зимову пору року хоста не потребує укриття, тому що скидає листя і добре переносить морози.

Деякі види декоративної хости

Сьогодні хоста налічує безліч гібридних сортів. Їх поділяють на групи по зовнішньому вигляду та забарвленням листя, по їхній формі і фактурі, а також по висоті багаторічників.

Залежно від висоти кущів та пов'язаних з нею варіантів застосування, хосту поділяють на такі підвиди:

  • Грунтопокривні сорти – хости висотою до 20 см, використовуються для заповнення окремих ділянок замість газонної трави або моху. Густий покрив листя пригнічує розвиток бур'янів та надає клумбі акуратного вигляду. Такі невисокі рослини доречно виглядають на кам'янистих гірках, біля штучних водойм та фонтанів.
  • Бордюрні хости (20-30 см) – найкращий вибір для обрамлення стежок та облаштування фігурних міні-огорож в архітектурі квітників. Досить часто цей вид хост вирощують в контейнерах з метою озеленення літніх терас та балконів.
  • Середньорослі види – хости висотою 30-45 см, створюють чудовий фон для красивоквітучих садових рослин: лілій, гладіолусів, айстр; гармонійно поєднуються з хвойними деревами та яскравими чагарниками.

Існують також високі види кущів хости що сягають у висоту майже 90 см. Вони виглядають ефектно на великих майданчиках, уздовж берегів річок та озер. Крім того, їх можна використовувати в створенні багатоярусних композицій, прикрашати ними вертикальний простір біля стін, парканів та широких доріжок.

Основні правила догляду за хостою

Якщо порівнювати з іншими садовими культурами, то догляд за хостою потрібен мінімальний – досить регулярно зволожувати грунт та не допускати його пересихання. Це стосується, в першу чергу, молодих рослин, оскільки багаторічники без того прекрасно зберігають дощову воду під пишними шапками листя. Лише на першому-другому році слід проводити прополювання, а надалі бур'яни просто не матимуть шансу вижити через тінь від густої крони хости.

Якщо при висаджуванні кореневищ хости в грунт вносилася органіка, подальші підгодівлі слід проводити через кілька років. У період активного росту (квітень-вересень) варто поливати хосту мінеральними добривами: суперфосфатом, аміачною селітрою.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool