реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

"Енеїда" вийшла, а російської мови ще не було...

250 годків сьогодні Івану Котляревському. «Будеш, батьку, пановати» - передбачав Тарас Шевченко. Воістину – коли вже вийшла друком «Енеїда», засновник російської літературної мови Алєксандр Пушкін ще й не народився…

Цей майор – канцеляриста – директор театру – вічний холостяк написав таке, що воно ввійшло в плоть і кров українського народу. Скажімо, я ще зі студентства тримаю в пам’ятку: “Як общеє добро в упадку, Забудь отця, забудь і матку, Лети повинность ісповнять». До речі, в моїй Авдіївці досі маму маткою називають, як і в козацькі часи. Бо думають про пчолину матку, а не про вашу фізіологію а-ля ротбурд і прочії нечестивці…
Чи оце: «Любов к Отчизні де героїть, Там сила вража не устоїть, Там грудь сильніша од гармат». Чи діалог Наталки із возним!

А який смашний гумор, скажімо, про богів: "Зевес тогді лигав сивуху і оселедцем заїдав..." (цитую з пам'яті, звиняйте, як де яку кому пропустив...)

А мій тесть Ігор Сергійович, світлої пам’яті інтересний чоловік, що перепробував себе і шахтарем, і журналістом, любив цитувати як Еней утрапив у пекло:
«Тепер Еней убрався в пекло,
Прийшов зовсiм на инчий свiт;
Там все поблiдло i поблекло,
Нема нi мiсяця, нi звiзд,
Там тiлько тумани великi,
Там чутнi жалобниї крики,
Там мука грiшним не мала».

...Тесть взагалі був дотепним чоловіком - дивиться по телевізору, як президент Кучма виступає, уже не дочуває, що той каже, а тоді - із Шевченкового "Сну" так влучно: "Ще й на лихо сердешнеє хита головою..." :)

Як каже молодь, спасибі, діду, за «Енеїду»!

P.S. А безсмертні малюнки Анатолія Базилевича до "Енеїди" - то взагалі м-м-м!

Василь ЧЕПУРНИЙ






Теги:Енеїда, Василь Чепурний, російська літературна мова, Тарас Шевченко, КОТЛЯРЕВСЬКИЙ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar