реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівський архієпископ молився у Парижі

Минулий вікенд був винятково плідним на знакові події: дві з них відбулися в міжнародному вимірі з проблематики міжправославних взаємин і обидві сталися у французькій столиці. Провидіння на два минулі дні обрало Париж центром Свого вияву і дії.

По-перше, в суботу з‘ізд Російської православної архієпископії у Західній Європі, яка знаходилась до цього в адміністративно-канонічному підпорядкуванні Константинопольського (Вселенського) патріархату, відмовився підтримати легітимний, відповідний до статуту перехід під юрисдикцію
Московського патріархату. Лише два з близько двох десятків промовців підтримали однозначно цю ідею. Тобто, ще один бліц-криг РПЦ, який мав стати однією з форм відповіді на активну політику Вселенського патріархату, виявився неуспішним.

По-друге, в неділю в паризькому катедральному соборі Вселенського патріархату Святого Стефана відбулося служіння, яке засвідчило, що українська православна складова міжправославних взаємин стає все впливовішою та активнішою, перетворюючись з об‘єктного фактору у чинник суб‘єктний, який сам модерує і визначає ситуацію, у міжнародному масштабі у т.ч.

Маю на увазі, що Архієпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ Євстратій Зоря (архієпископ Чернігівський) у присутності глави Гальськоі митрополії Константинопольського патріархату митрополита Еммануіла (Адамакіса) та в співслужінні з кліром собору відправив Божественну літургію, по закінченні якої в офіційних виступах обидва ієрархи відзначити виняткову суть процесів, які зараз реалізуються у релігійній площині.

Аналізуючи обидва факти, можемо однозначно стверджувати: Україна поступово, але неухильно зміцнює свої позиції у стосунках з іншими православними церквами , а Москва, натомість, прагнучи розколоти структури, які належать до Вселенського патріархату, не може досягнути результату, який стратегічно для себе окреслює.

Андрій ЮРАШ



Теги:українська автокефалія, Томос, Євстратій, Андрій Юраш


Читайте також



Коментарі (0)
avatar