реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Як поєднати минулу й сучасну забудову древнього Ніжина?

Таке питання знову виникло на останньому засіданні містобудівної ради.

Кілька років поспіль відбуваються бурхливі знесення й забудови на ніжинському базарі, що в найкращому районі міста з історичною назвою Горб.
І можна тільки дивуватись, що славнозвісний ніжинський археолог Іван Кедун досі не виявив тут артефактів давнини. Як це сталося поряд, на місці знесеного купецького двоповерхового будинку на майданчику під забудову ТЦ "Терем"...

Цього разу клопотання директорки ТОВ "Ніжинський коопринок" Юлії Галич щодо виведення з реєстру пам’яток архітектури місцевого значення відразу трьох купецьних будинків викликало емоційну реакцію присутніх. Адже після виключення будинків з реєстру їх буде знесено. Будівлі тим часом дивом зберегли характерну для торговельних закладів початку 20 ст. архітектуру, хоч і знаходяться на території ринку в занедбаному стані. Чому так сталося - то з ряду хронічної проблеми, адже їх належне утримання є зобов'язанням власника перед міською владою.

Здавалось би, буденна справа: зі зникненням пам'яток зникнуть і супутні турботи.
Але чи так чинять у містах Європи, до яких належить Ніжин від 1625 року, моменту отримання Маґдебурзького права?
Там або здійснюють капітальний ремонт пам'яток або ж розбирають їх і знову зводять з використанням автентичного матеріалу.
Очевидно, що ця справа не з дешевих, але з огляду на заявлений потенціал ТОВ "Ніжинський коопринок" - цілком для нього можлива.
Та головне, затрати повернуться підприємству сторицею завдяки неповторній привабливості оновлених будівель, що в торгівлі, як відомо, має першорядне значення.

Досі ніжинська влада не виявляла особливої принциповості в ситуаціях поєднання суспільного і приватного інтересів.
Зараз же, коли місто впритул наблизилося до отримання заповідного статусу на тлі зростаючого потоку туристів, без цього не обійтися.

Інакше, чим воно буде пишатися, що показуватиме відвідувачам та передасть наступним поколінням?"Ніжен"



Теги:пам'ятки архітектури, Ніжин, забудова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar