реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Децентралізація - розвиток громад

13 березня на засіданні Ради регіонального розвитку Чернігівської області, яке відбулося в місті Чернігові під головуванням Президента України Петра Порошенка, виступив і чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Він говорив про розвиток Чернігова, результати бюджетної децентралізації та найближчі плани і перспективи для нашого міста.

Шановний пане Президенте, шановні колеги!

Завдяки бюджетній децентралізації, започаткованій Главою Держави Петром Порошенком, українські міста отримали можливості для відновлення та розвитку, про які більшість містян до 2015 року і не мріяли. У своєму виступі на прикладі Чернігова я хочу показати тільки деякі зміни, про які можна встигнути сказати за відведений час.

З початку 2016 року для реконструкції найпроблемніших ділянок головних фекальних колекторів та заміни найпроблемніших фрагментів магістральних водопроводів міста ми спрямували 150 млн грн. І ця робота з заміни мереж буде посилена в 19-21 роках, на що планується ще 350 млн грн видатків бюджету розвитку міста.

Один з масштабних прикладів - реконструйовано каналізаційний дюкер в районі р.Стрижень, прокладений ще у 72 році минулого століття.

Сьогодні ми розробляємо геоінформаційну карту всіх мереж Чернігова у тримірній системі координат.

В 19-20 роках за власні та залучені кошти ЄІБ плануємо спрямувати більше 150 млн грн на реконструкцію підвищувальних насосних станцій із встановленням обладнання з доочистки та знезалізнення води, реконструкцію ряду об’єктів у складі каналізаційних очисних споруд міста.

Тепломережі. З 16 по 18 роки у Чернігові відновлено біля 10 км магістральних та розподільчих тепломереж, які забезпечили стабільну та якісну подачу тепла у більш ніж 180 багатоквартирних будинків та гаряче водопостачання влітку, про яке мріють жителі більшості обласних центрів України, включаючи Київ.

За попередні роки було суттєво оновлено парк комунальної техніки, який станом на кінець 2015 року на 80% являв собою суцільний металобрухт. Було придбано 52 одиниці техніки на загальну суму 85 млн грн.

У Чернігові докорінно зміненюється система збору та транспортування сміття та заміняються всі вуличні урни на європейські сучасні антивандальні. На ці цілі планується витратити тільки у 19 році більше 20 млн грн.

Не у мріях, а наяву ми претендуємо на звання найчистішого міста в Україні. Цьому питанню я, як міський голова, приділяв і приділяю окрему увагу, і ми з командою змінили регламенти, критерії оцінки якості прибирання та систему мотивації рядових співробітників.

Я сказав підлеглим, що Чернігів має бути найохайнішим містом в Україні, і так і буде, а, можливо, є вже і зараз.

Достатньо уваги та суттєві кошти було спрямовано на капітальні та поточні видатки у галузях освіти та медицини.

За 3 роки ми інвестували в освіту 315 млн грн, з них на капітальні видатки 240 млн грн. Був оновлений парк комп’ютерної техніки у школах міста, закуплені інтерактивні дошки, обладнання та демонстраційні комплекти для предметних кабінетів, в цьому році ми придбали перші 4 кабінети робототехніки. Комп’ютерну техніку отримали і всі дитячі садки. Триває поступова термореновація всіх будівель освіти та медицини.

Ми нарешті позбулись ганебних традицій добровільно-примусового збору так званих «благодійних внесків» з батьків на потреби шкіл та садків. Кожен заклад наразі отримує відповідну суму коштів, виходячи з потреб та наявного контингенту дітей.

Маємо сьогодні 35 класів з інклюзивним навчанням у 9 середніх школах та 10 інклюзивних груп у 9 дитячих садках. У Чернігові відкрито інклюзивно-ресурсний центр № 1, де створено сучасні умови для діагностики та надання реабілітаційних послуг дітям з особливими освітніми потребами.

Суттєву підтримку у цьому ми отримали від Дружини Президента Марини Порошенко, щиру подяку якій, пане Президенте, ми просимо передати від усіх дітей з особливими освітніми потребами міста Чернігова та їх батьків.

Вперше за часів Незалежності України у Чернігові будується дитячий садок на 280 дітей. На сучасну комфортну енергоефективну будівлю буде витрачено біля 120 млн грн, з бюджету міста та державного бюджету.

Охорона здоров’я. З 16 по 18 роки виділено 95 млн грн власних коштів міста для придбання сучасного обладнання для закладів охорони здоров’я. Для порівняння, з 2013 по 2015 рр. 12 мільйонів, тобто підтримка галузі збільшилась майже у 8 разів.

Місто є одним із лідерів щодо реформування медичної галузі: всі міські заклади охорони здоров’я підключені до електронної системи e-Health, а за рахунок міського бюджету придбані комп’ютери для первинної ланки медичних закладів. До сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів можна записатися в режимі он-лайн.

Видатки на підтримку галузі культури та спорту з 2014 року також зросли втричі.

У місті встановлено 47 повноформатних дитячих і 18 спортивних майданчиків та 6 нових футбольних полів зі штучним покриттям, на що витрачено понад 20 млн грн.

У Чернігові створено один із найкращих інфраструктурних об’єктів в Україні – міський пляж «Золотий берег», який дуже популярний серед чернігівців та гостей міста, і де вже в минулому році проводились всеукраїнські змагання з пляжного волейболу.

Чернігів – перше місто в Україні, в якому завдяки фінансовій децентралізації прийнято Програму підтримки народжуваності. За увесь час дії Програми з вересня 2017 року майже 2700 чернігівських родин отримали 22 млн грн такої допомоги при народженні. І це дало результат: за останні 2 роки уповільнилось падіння народжуваності.

В місті створено 95 ОСББ, які за Програмою 70/30 отримали біля 5 млн грн із міського бюджету на капітальні та поточні ремонти багатоквартирних будинків.

Ми поставили собі завдання зробити у Чернігові найякісніші серед інших міст України дороги. Ми відновили більше чверті всіх доріг: 90 км із 340.

В місті регулярно відновлюється дорожня розмітка, освітлені всі пішохідні переходи, міняються на сучасні світлофорні об’єкти, осучаснюються та оновлюються дорожні знаки та вуличні покажчики на будинках. Замінено біля 2000 енергозатратних світильників на LED. Встановлено 164 відеокамери у рамках програми «Безпечне місто», яка вже довела свою ефективність. Створено 30 км велодоріжок.

Станом на кінець 2019 року буде капітально відремонтовано 80 тис. м2 тротуарів та більше 100 тис. м2 міждворових проїздів.

Придбано 21 сучасний тролейбус з можливістю посадки людей на інвалідних візках. В муніципальному транспорті запроваджено електронний квиток.

На кінець 2019 року в місті буде вже біля 200 зупинок громадського транспорту європейського зразка, 70 з яких будуть оснащені електронно-інформаційними табло прогнозування часу прибуття транспорту по всіх маршрутах.

І, нарешті, невелика частина бюджету розвитку (біля 12%) спрямована на відновлення парків та скверів, в яких так люблять відпочивати чернігівці, відчуваючи гордість за рідне місто.

Якщо підсумувати все перераховане, завдяки фінансовій децентралізації у міста нарешті з’явилось більше можливостей.

Тільки сухі цифри. Власні надходження бюджету Чернігова: 14 рік – 556 млн грн, 19 рік – 2 млрд 72 млн грн, зростання у 4 рази.

Бюджет розвитку Чернігова: 14 рік - 77 млн грн, 19 рік – планово 700 млн грн, зростання у 9 разів, а буде навіть більше.

Отже, на прикладі Чернігова ми бачимо, що за Президента Порошенка українські міста почали розвиватися.

Сподіваємось, що цей курс буде продовжений наступні 5 років Президентом України Петром Порошенко.

Бачимо у цьому перспективу та подальший розвиток наших міст.



Теги:Владислав Атрошенко, децентралізація, рада регіонального розвитку


Читайте також



Коментарі (0)
avatar