реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Томос підписано!

Сьогодні у храмі святого великомученика Георгія Побідоносця у кварталі Фанар турецької столиці, яка для християн має значення як Константинополь, Вселенський Патріарх Варфоломій I після спільного молебня з предстоятелем Православної Церкви України митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм підписав Томос про визнання канонічної (тобто законної) автокефалії (незалежності) української Церкви.

Таким чином наша Церква стає законною православною Церквою, що отримала визнання константинопольського патріарха - першого за честю у православному світі.

А російська церква в Україні відтепер є незаконною, неканонічною і її парафії мають визначитися: чи перебувати разом зі вселенським православієм чи в розколі, з московським.

Сам томос виготовлений на пергаменті у стародавньому стилі.

"4 січня 2019 року ієромонах Лука, відомий на весь світ іконописець і каліграф, привіз до Константинополя текст-оригінал томосу про надання автокефалії Православній церкві України. Текст каліграфічно оформлений на пергаменті з благословення ігумена Ксенофонтського монастиря на Афоні, архімандріта Олексія", - написав напередодні один з ієрархів ПЦУ Олександр Драбинко.

Томос є патріаршою грамотою про надання автокефалії (незалежності) православній церкві та визнання її рівною серед інших 14 помісних православних церков.

Цей документ видається один раз і є основою існування церкви.Синод Вселенського патріархату схвалив текст ще 29 листопада і тоді ж, за даними ВВС, грамоту підтримала більшість його членів. Підпис патріарха - останній необхідний під цим документом.

Процедуру надання автокефалії завершать завтра. Після спільного богослужіння патріарха Варфоломія та митрополита Епіфанія предстоятелю ПЦУ урочисто вручать томос.



Теги:константинопольська церква, митрополит Епіфаній, Томос, Вселенський Патріарх


Читайте також



Коментарі (0)
avatar