реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Патріарх Філарет у Чернігові

7 грудня 2018 р. на запрошення архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відвідав з архіпастирським візитом Чернігівську єпархію. Саме в цей день Православна Церква згадує пам'ять святої великомучениці Катерини, в честь якої освячений кафедральний собор м. Чернігова.

На кордоні міста Предстоятеля зустріли архієпископ Євстратій, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Олександр Левочко, заступник голови Козацької православної релігійної громади кафедрального собору св. Катерини Андрій Лісовий.

На алеї біля Катерининського храму Патріарха Філарета зустріли голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник, голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако, духовенство, парафіяни. Учні недільної школи привітали Святійшого Владику з візитом, а на вході до храму від імені громади Раїса Борщ піднесла Його Святості запашний коровай.

З нагоди храмового свята і дня пам’яті прп. Меркурія Чернігівського, мощі якого зберігаються у кафедральному соборі, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив у Катерининському храмі Божественну літургію.

Патріарху Філарету співслужив Патріарший намісник, митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, духовенство собору та Чернігівської єпархії.

Наприкінці Літургії Патріарх Філарет виголосив проповідь про подвиг святої великомучениці Катерини та про значення християнського життя як вияву в справах віри в Бога.

Богослужіння завершилося молебнем перед мощами преподобного Меркурія Чернігівського, ігумена Бригинського. Предстоятель прочитав молитву до святого Меркурія, після якої духовенство і парафіяни разом проспівали величання святій великомучениці Катерині та преподобному Меркурію.

Після цього Патріарх Філарет нагородив Орденом Святого Юрія Переможця Громадську Організацію «Єдина родина Чернігівщини», що об‘єднує родини загиблих захисників України. Нагороду отримав керівник організації Микола Шанський. З нагоди ювілею 70-ліття Предстоятель відзначив регента хору кафедрального собору Борща Миколу Митрофановича Орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого III ступеня. Також Святійший Владика вручив церковні нагороди - медалі та Благословенні грамоти - волонтерам, які допомагають українським військовим.

В знак вдячності за архіпастирський візит та спільну молитву архієпископ Євстратій підніс Патріарху Філарету святу просфору і букет квітів.

Після цього Предстоятель Української Православної Церкви поспілкувався з представниками ЗМІ.

Також Патріарх Філарет погасив марки серії «Краса і велич України» про Чернігівську область, які з сьогоднішнього дня можна буде придбати у відділеннях Укрпошти по всій Україні. «Окремо погашалася марка з зображенням храму святої великомучениці Катерини, де проходило сьогоднішнє богослужіння» – пояснила керівник Чернігівської дирекції ПАТ «Укрпошта» Олена Дорошенко.

Після обіду Патріарх Філарет, митрополит Епіфаній та архієпископ Євстратій відвідали храм святих мучеників князя Михаїла і боярина Федора Чернігівських, де біля могили єпископа Нікона (+2002) піднесли заупокійну молитву.

Фото Віктора КОШМАЛА



Теги:архієпископ Євстратій, єпископ Никон, Катерининська церква, патріарх Філарет


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
В такому віці, а вміє і може добиватися свого, та ще якого!
avatar
2
Юда зрадив христа за 30 серебренников ! Зрада була завжди! Питання в тому, як ці іуди будуть дивитися в очі своїм парафіянам? Сподіваюся що Боженька розставить все по місцях і мракобісся буде покарано. І горіти їм в пеклі.
avatar