Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

29.10.2018

“Полтавщина входить у п’ятірку із захворюваності на інсульт серед областей України", - Віктор Лисак


Щороку хвороба молодша — третина всіх випадків припадає на людей працездатного віку


“Полтавщина входить у п’ятірку із захворюваності на інсульт серед областей України", - Віктор ЛисакСьогодні, у Світовий день боротьби з інсультом, директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак розповів про інсульт та надання медичної допомоги при інсульті у Полтавській обласній клінічній лікарні.
 
Полтавщина входить у п’ятірку із захворюваності на інсульт серед областей України. Найголовніше — це вчасна та правильна діагностика інсульту. Кожна людина повинна знати ознаки інсульту”, – повідомив Віктор Лисак.


Ознаки інсульту легко запам’ятати за абревіатурою МОЗОК:
  • М — раптове порушення мовлення
  • О — раптова асиметрія обличчя
  • З — раптове запаморочення
  • О — очі, раптове погіршення зору
  • К — раптова слабкість чи оніміння кінцівок.

Сьогодні Світовий день боротьби з інсультом
 
 
Щороку хвороба молодша — третина всіх випадків припадає на людей працездатного віку. Наймолодшому пацієнту, який потрапляв до нас в лікарю з інсультом — 14 років. Причиною випадку інсульту в такому молодому віці є спадковість. Швидка діагностика патології та надання допомоги у перші 4,5 години суттєво збільшує шанси пацієнтів на повернення до нормального життя. Здебільшого захворювання на інсульт стається у жінок”, – розповів завідувач Нейрохірургічним відділенням Полтавської обласної клінічної лікарні імені М. В. Скліфасовського Михайло Тончев.

Сьогодні у місті проводиться інформаційна кампанія “Впізнай інсульт”, яка спрямована на підвищення обізнаності про перші ознаки інсульту та заклик до першочергових дій з надання допомоги людям при виявленні перших проявів хвороби.

З 14:30 до 17:00 у підземному переході “Злато місто”, вхід зі сторони ЦУМу та у ТЦ “Київ”, вул. Зіньківська, 6/1А на першому поверсі працюватимуть волонтерські бригади, які вимірюватимуть артеріальний тиск та індекс маси тіла.

Сьогодні Світовий день боротьби з інсультом
 
Адже ознаки інсульту повинен знати кожен, а в умовах оновленого нейрохірургічного відділення з блоком анестезіології та інтенсивної терапії ми маємо все необхідне для вчасного надання людині висококваліфікованої допомоги у лікуванні гострого інсульту”, – зазначив головний лікар Полтавської обласної клінічної лікарні імені М. В. Скліфосовського Григорій Оксак.


Сьогодні Світовий день боротьби з інсультом
 

Ось так і пан Ігор, який не знав ознак інсульту, а зараз лікується у Нейрохірургічному відділенні.
 
В той день я просто сидів за комп’ютером, а ж раптом у мене відмовили пальці на руці, коли спробував підвестися одразу ж впав. Дружина відразу викликала швидку і мене привезли до лікарні. Зараз я почуваю себе добре. Рука й нога працює, проходжу дообстеження та поїду додому. Дякую лікарям, що так лікують. Тепер я розумію, що все таки потрібно знати перші ознаки інсульту. Адже десь за тиждень до цього в мене німіла верхня губа, а це був перший сигнал, як я розумію тепер”, – розповів полтавець, пацієнт Нейрохірургічного відділення Ігор Віталійович.


Сьогодні Світовий день боротьби з інсультом

 
Пацієнта вчасно доставили до лікарні і йому надали допомогу протягом перших 4 годин. В нього діагностували інсульт середньої тяжкості”, – зазначив завідувач відділенням Михайло Тончев.
 
Сьогодні Світовий день боротьби з інсультом
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині сільськогосподарські землі одні із найдорожчих в Україні

Довідково. Щороку в Україні  реєструється близько 140 тисяч інсультів, 50% хворих помирають впродовж першого року від початку захворювання. Понад 40% тих, які перенесли інсульт, стають залежними від сторонньої допомоги, і лише кожен десятий пацієнт повертається до повноцінного життя.

 
Сьогодні Світовий день боротьби з інсультом
 
 
Сьогодні Світовий день боротьби з інсультом


Схожі матеріали:
👁 1161
Категорія: Полтавщина
Теги: хвороба, Віктор Лисак, інсульт, здоров'я




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ