Стан первинної допомоги на Кіровоградщині

Серпень 09, 2018 | Новини | Переглядів: 755 | Коментарі: 0

Сьогодні в країні активно впроваджується реформа медичних закладів первинної ланки. Наразі йде кампанія по підписанню декларацій з сімейними лікарями, перехід медичних установ первинного рівня з комунальних закладів в комунальні некомерційні підприємства, підписання угод з Національною Службою Здоров’я України, тощо.

Експерти «Асоціації Політичних Наук» вирішили, що впровадження медичної реформи на рівні області має супроводжуватись громадським моніторингом на кожному з етапів. Адже саме громаді користуватись послугами, які надаватимуть нові відреформовані медичні заклади.

«Наразі триває опитування лікарів області, завдяки якому ми сподіваємось виявити основні проблеми, з якими стикаються лікарі під час даного етапу реформи. Окрім того ми намагаємось розібратись в тому, яким чином місцева влада підтримує своїх лікарів. Чи існують програми місцевих стимулів, чи просто статті бюджету, які покликані заохочувати молодих спеціалістів до роботи в тому чи іншому районі» - розповідає Дмитро Сінченко, голова «Асоціації Політичних Наук».

В рамках діяльності експерти «АПН» також моніторять хід підписання декларацій в області та рівень забезпеченості лікувальних закладів області спеціалістами.

«Під час нашої роботи ми виявили, що 41 лікарська амбулаторія загальної практики з 169 не мають лікарів для надання первинної допомоги мешканцям. Треба також зазначити, що сьогодні в області працює 471 лікар і це на понад 950 тисяч населення. Тобто ми можемо говорити про те, що область потребує нових спеціалістів. А враховуючи те, що значна частина лікарів первинного рівня вже досягли пенсійного віку, ця потреба стає ще більшою. До прикладу, в Компаніївському районі середня кількість пацієнтів на одного лікаря становить від 3500 до 4000. А в Новоархангельському та Олександрівському районах – від 3000 до 3500 пацієнтів. А це ж при нормі 1800 пацієнтів на одного сімейного лікаря та 900 пацієнтів на педіатра» - наголосив Володимир Бочаров-Туз, провідний спеціаліст ГО «АПН» з питань медичної реформи.

Ще одним цікавим питанням, яке вивчає «Асоціація Політичних Наук» у рамках моніторингу ходу медичної реформи, є кількість підписаних декларацій в різних районах та населених пунктах області.

«Ми проводимо постійний моніторинг підписної кампанії, тож можемо спостерігати не лише за кількістю підписаних декларацій, а й за динамікою. Озвучу лише кілька цікавих цифр. Так, до прикладу, в цілому по Кропивницькому відсоток громадян, які підписали декларацію становить 37,44%, а от в селищі Гірничому таких аж 67 відсотків. Ми не знаємо, що стало причиною такого високого показника на Гірничому. Це може бути більш якісно проведена інформаційна кампанія, а може й компактність даного мікрорайону міста. Найбільшу кількість декларацій на кінець липня підписали в Благовіщенському та Новомиргородському районах. Сьогодні ця кількість сягає близько 60%. І варто відмітити місто Помічна, в якому досі не підписано жодної декларації» - розповідає аналітик ГО «АПН» Юлія Бочарова-Туз.

Прес-служба АПН


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool