реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Мільйон - для хворих з інфарктом міокарду

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради додатково спрямував 1 млн грн для надання спеціалізованої кардіоангіохірургічної допомоги хворим з гострим коронарним синдромом у поточному році. За Програмою профілактики і лікування артеріальної гіпертензії, попередження смертності та інвалідності населення внаслідок серцево-судинних захворювань на 2017-2019 роки у місті Чернігові» загальна сума на цей рік відтепер становитиме 1,1 млн грн.

За інформацією управління охорони здоров’я міської ради, у Чернігові щорічно реєструється близько 500 випадків захворювань на гострий інфаркт міокарда. Відповідно до наказів МОЗ України та протоколів лікування такі пацієнти підлягають екстреному оперативному втручанню по відновленню кровотоку в коронарних артеріях. Ці хворі госпіталізуються до Чернігівської міської лікарні № 2, на базі якої функціонує спеціалізоване відділення з відповідним обладнанням для лікування хворих на гострий коронарний синдром.

За кошти державного бюджету також закуплені стенти для хворих з гострим інфарктом міокарда з підйомом сегмента ST (STEMI). Але їх недостатньо для всіх таких хворих у місті впродовж року. За словами начальника управління охорони здоров’я Владислава Кухаря, є нагальна необхідність у закупівлі додатково стент-систем за кошти міського бюджету для проведення оперативних втручань.

Вартість 1 стент-системи без лікувального покриття складає близько 6 тисяч грн, а стент-системи з лікувальним покриттям – близько 14 тисяч грн.

Під час обговорення цього питання міський голова Владислав Атрошенко звернувся до начальника управління охорони здоров’я з проханням пояснити: чи надає своє підтвердження людина на встановлення їй стентів, і наскільки прозоро відбувається цей процес?

Владислав Кухар повідомив, що перед початком будь-якого оперативного втручання проводиться спеціальне дослідження – коронарографія. Це дає лікарю змогу визначитися, де саме у пацієнта є проблема, чи в одному місці, чи в декількох, і вирішується скільки потрібно ставити стентів.

Уся інформація обов’язково доводиться до пацієнта і тільки після цього проводиться оперативне втручання. За словами Владислава Кухаря, законодавство обов’язково вимагає фіксувати погодження з пацієнтом тих втручань, які будуть проводитися. Крім того, ведеться історія хвороби пацієнта. Що стосується ціни, то всі закупівлі проходять відповідну процедуру відкритих торгів, і також, заздалегідь прописуються відповідні умови для закупівель та враховується співвідношення: ціна – якість.

Втім, ціна стентів на ринку коливається від 4 до 9,5 тисяч грн, а з лікувальним покриттям – аж до 25 тисяч грн.

На виділену виконкомом суму 1 млн грн місто може придбати 120 стент-систем для надання медичної допомоги хворим на гострий інфаркт міокарда.

Прес-служба Чернігівської міської ради



Теги:Чернігівська міська рада, стент- системи, інфаркт міокарду


Читайте також



Коментарі (0)
avatar