реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Сновський і Куликівський райони об'єднають з іншими?

Віце- прем'єр України Геннадій Зубко на сайті Децентралізація розповідає - що робити з районами, де вже вся територія увійшла в ОТГ.

- Що буде цього року з районами, територію яких повністю охоплюють об’єднані громади? У них і надалі залишаться районні ради та районні адміністрації? Чим вони займатимуться?

- Так, у нас є проблема з дублюванням функцій, особливо у районах, територія яких покрита однією громадою. Таких наразі сім. Є райони, територія яких покрита кількома ОТГ. І таким чином функції виконкомів громад та райдержадміністрації дублюються. Аби розв’язати цю проблему, ми визначили перелік функцій та посад, які мають залишитися на районному рівні. Це, наприклад, управління соцзахисту, фінансове управління, управління економіки тощо. Райдержадміністрація є тим органом, який повинен координувати дії територіальних громад у тому числі й щодо дорожнього господарства. Якщо дорога ремонтується, то ремонт має бути виконаний комплексно, а не шматками: лише до межі тої чи іншої ОТГ. Бо вірогідність «шматкового» ремонту за існуючих умов є, на жаль, високою. До речі, і районна рада, і районна адміністрація у зможуть залучати інвестиції на ремонт місцевих доріг. РДА має повідомляти громади про державні програми – наприклад, з підтримки тваринництва та оновлення сільськогосподарської техніки. Зауважте, РДА не розподілятиме кошти, а лише координуватиме напрямки роботи громад. А дублювання функцій ми прибираємо постановою Кабміну.

- А що робити з районними радами: вони теж мають депутатський корпус і доволі великий апарат?

- У тих районах, територія яких повністю покрита об’єднаними громадами, райради усвідомлюють, що вони втратили повноваження. Ми хочемо запропонувати Верховній Раді здійснити укрупнення декількох районів. Це певним чином розв’яже проблему дублювання функцій, заощадить державні гроші та забезпечить чинним районним адміністраціям та радам навантаження.

Скасування районного рівня не передбачено адміністративно-територіальною реформою. Для цього потрібні зміни до Конституції, що є доволі проблематичним питанням. Натомість коригувати кількість районів рішеннями Верховної Ради можливо. На наступній сесії хочемо запропонувати парламенту наблизити межі районів до госпітальних округів. От, наприклад, зараз вирішується питання громади, утвореної на Одещині, із населених пунктів одразу трьох районів. Які районні управління того чи іншого району повинні мати відношення до цієї громади, а які ні?

- Питання районів можна вирішити цього року?

- Його потрібно вирішити. Адже адміністративні витрати на район, у якому є кілька ОТГ, а також райрада и райадміністрація, часом перевищують витрати на розвиток інфраструктури у цих районах. Іншими словами, більшість коштів району з’їдається адміністративними витратами. Так не може бути. Тому ми створили кілька дієвих інструментів, прийнявши закон про добровільне приєднання, що дав можливість громадам укрупнюватися. Тепер очікуємо прийняття у другому читанні законопроекту № 6466, який дасть можливість створювати ОТГ містам обласного значення.



Теги:децентралізація, Сновськ, ОТГ, Куликівка, геннадій зубко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar