реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Діалог з польськими істориками тепер можливий лише в Україні

Задля безпеки науковців, українська сторона пропонує продовжувати історичний діалог на її території, де відсутні будь-які обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого.

Сьогодні Український інститут національної пам’яті, співзасновник та співорганізатор Українсько-польського форуму істориків, оприлюднив заяву. В документі сказано, що прийнятий в Польщі закон “суттєво звужує простір для дискусій та діалогу”.

Відтепер такий “діалог можливий лише на території України, де відсутні обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого”, — підкреслено українською стороною.

Український інститут національної пам'яті, який забезпечував функціонування Форуму з української сторони, не бачить можливостей для продовження роботи в попередньому форматі: почергово у Польщі та Україні. Відтак у відомстві закликали польських колег приїжджати в Україну:

“Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там. Тому звертаємося до польських колег з пропозицією, щодо продовження історичних дискусій на території України”.

“Певні, що дискусії про минуле мають залишатися прерогативою істориків, а не політиків. Адже саме зважена професійна розмова — а не гучні політичні заяви — є однією з основ для порозуміння між народами”, — підкреслили українські історики.

Нагадаємо, що ухвалені Сеймом і підписані Президентом Польщі зміни до закону про Інститут національної пам'яті — Комісію з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів чинять суттєві перешкоди діалогу українських та польських істориків. Вони, зокрема, передбачають кримінальну відповідальність за заперечення “злочинів українських націоналістів 1925-1950 рр.”

Як відомо, у 2015 році Український інститут національної пам'яті виступив з ініціативою відновлення діалогу між істориками обох країн щодо складних сторінок минулого. Для цього Польський та Український Інститут національної пам’яті створили Українсько-польський форум істориків. Відтоді провідні фахівці збиралися двічі на рік почергово в Україні та Польщі.

Повний текст заяви за посиланням: http://www.memory.gov.ua/news/zayava-ukrainskogo-institutu-natsionalnoi-pam-yati-shchodo-nemozhlivosti-prodovzhennya-roboti-u

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті



Теги:бандеризація історії, УІНП, Україна -Польща


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
0
1
Це перебільшення УІНП. Така позиція свідчить про юридичну слабкість української сторони, не кажучи вже про ідеологічну. Водночас, підвищення статусності УІНП до рівня польського візаві стало б основою до паритетного спілкування. До тих пір м'яч буде на нашому полі.
avatar
2
Перш, ніж домовлятися з поляками, нам потрібно домовитися між собою. Без особливої натяжки можна стверджувати, що поляки - моноетнічна і монорелігійна єдина нація, а українці найбільш роздрібнена нація у Європі. І етнічно, і релігійно, і історично, і звичаєво. Та ще кожжна частина народу має дурну звичку навчати інших як жити, кого славити і в яку церкву чи секту,яких лише православних розвилось чимало, ходити. А дехто надумав ще й поляків навчити як жити і славити тих, хто для поляків, мяко кажучи, не герої.
Думки і тези УІНП полякам навряд чи навязати.
avatar