реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Які музеї потрібні Ніжину

Звичайно, заповідник в Ніжині треба робити. І треба було б робити ще вчора. Але:

1) На моє глибоке переконання, робити треба не "історико-архітектурний" (тобто на базі архітектурних пам'яток), а "історико-культурний" заповідник, до якого включити і архітектурні, і історичні, і археологічні пам'ятки, і пам'ятки монументального мистецтва, і міськи музеї. "Історико-архітектурний" заповідник - для Ніжина це занадто вузько і не вирішить проблеми історико-культурної спадщини, музеєфікації цих об'єктів та розвитку туристично-екскурсійної галузі.

2) Що стосується створення музеїв, то пропонується створити (цитата) "меморіальний музей Миколи Гоголя, музей Леоніда Глібова та музей Магдебургського права".

Отже, по-черзі. Нічого не маю проти Музея Л.І.Глібова, адже такого музея ніде в Україні немає, а в Ніжині зберігся аутентичний будинок, у якому мешкав Глібов.

Що стосується музею М.Гоголя, то його створення недоречне, оскільки такий музей вже є в стінах Ніжинського державного університету імені М.Гоголя, де письменник, власне, навчався. Для чого це дублювання? І якими експонатами його наповнювати? Муляжами та копіями? У той час, коли в діючому є оригінальні експонати.

Музей Магдебурзького права - ідея цікава, але також виникає питання, чи продуманою є експонатурна база цього музею? Тобто, чи визначено, що там експонувати? На мою думку, тема Магдебурзького права повинна висвітлюватися в експозиції відділу історії міста Історико-краєзнавчого музею.

А ось які музеї повинні бути створені у першу чергу, і про які не згадується жодним словом, так це музей історії Ніжинського грецького братства (в комплексі колишнього Грецького училища, зараз - швейна фабрика, що займає споруди 17-19 ст.), меморіальний музей Марії Заньковецької (зберігся аутентичний будинок, який належав матері першої народної акторки України, у якому Заньковецька прожила понад 20 років, і в якому гостював М.С.Грушевський), музей кругосвітнього мореплавця Юрія Лисянського (в будинку його батька-священика) та Музей археології Ніжина та Ніжинщини. Треба говорити про першочергову музеєфікацію занедбаного двоповерхового будинку Поштової станції.

Отже, переконаний, що озвучені народним депутатом Кодолою ініціативи є дуже корисними, але не до кінця продуманими та обгрунтованими. Місту Ніжину потрібна потрібна чітка, продумана і конкретна програма музейного будівництва. Треба виходити з реальної ситуації та існуючих пріоритетів.

о. Олександр МОРОЗОВ



Теги:Олександр Морозов, Ніжин, Олександр Кодола, заповідник, греки в Україні


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Історико-архітектурний заповідник не складається, бо Ніжин не мав і не має планової забудови з урахуванням збереження і відтворення історичної спадщини. На жаль, цілісно вона вже втрачена.
Назва "історико-культурний заповідник" теж проблематична. Тому, що так само нема такої концепції як пріоритету в розвитку міста. Сама наявність музеїв ситуацію не врятує, бо експонати "мертві" без ідеї, яка відразу не з'явиться. До того ж місто - глибоко дотаційне. Поки що, доки не утворено громаду. А потім - дотації припиняться. Передбачаю прискорений зворотній процес відкриттю закладів культури.
Тому зараз і на найближчу перспективу стоїть питання збереження того, що маємо.
Тобто депутатам усіх рівнів слід полишити популістичні прожекти на взірець будівництва басейну, реконструкції центральної площі і т.п.,а рятувати пам'ятки, пам'ятники, пам'ять(музеї, архіви, бібліотеки)!
avatar