реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Назад, в СРСР!

Друкована преса у ДНР/ЛНР – це зразок сучасного пропагандистського мистецтва. Читаючи новини з місцевої преси, немов потрапляєш у паралельну реальність. Яка створена за методичками КГБ 70-80-х років.

Ось кілька матеріалів, які привернули нашу увагу.

* * *
«Добровольцам из России посвящается» - передовиця статті у ДНР-івській газеті «Родина» від 25 жовтня ц.р. Це стаття про відкриття пам’ятника «Героям Донбасу» у Ростові-на-Дону. Монумент, за задумом авторів, має символізувати «пам'ять про загиблих на Донбасі добровольцях із Російської Федерації». Тобто, і російська влада, і ватажки ДНР/ЛНр не приховують, що у лавах терористичних угруповань – бойовики з РФ.

Як відомо, путінська влада йменує всіх регулярних військовослужбовців, які беруть участь у війні на Донбасі на боці терористів, добровольцями з РФ. Таким чином, у Росії відкрито, не ховаючись, вшановують тих, хто вбиває українських військовослужбовців.

Терористична влада активно привчає населення до «русского мира», змушує відзначати річниці подій російської історії. І навіть так званий «День народного единства» проходить в ДНР під гаслами єднання з Росією.

ДНР-івська газета «Родина» повідомляє про заходи до річниці смерті одного з найбільш одіозних терористів – Мотороли. Цікаво, що очільник ДНР Захарченко наголошує, що Моторолу та Гіві вбили вороги (очевидно, представники українських спецслужб чи ЗСУ). Хоча за однією з версій – їх знищили свої ж, побоюючись популярності ватажків бойовиків у середовищі терористів. А один з тих, кому було вигідне вбивство впливових і войовничих конкурентів, сам Захарченко.

* * *
Багато у місцевих газетах матеріалів про Україну. Всі – з критикою влади та прогнозами близького краху «хунти» та «київських фашистів». Згадалось, що приблизно у такому ж стилі в радянські часи писали про «загниваючий капіталізм», передрікаючи його руйнацію у короткій перспективі.

В Україну жителям ЛНР їздити не радять. Ба більше – друкуються цілі збірники порад щодо того, як поводитись на території, підконтрольній українській владі. Головний меседж - всі громадяни ЛНР є «потенційними об’єктами незаконний дій з боку поліції, спецслужб та неонацистських формувань». Не рекомендується також спілкуватись із малознайомими людьми, адже кожен з них може виявитись агентом спецслужб.

Окрім того, жителям ЛНР пропонуються утриматись від оціночних суджень щодо ситуації в Україні та ЛНР.
Знов таки, дана пам’ятка, яка розміщена у ЛНР-івській газеті «Панорама», по змісту та формі нагадує старі-добрі поради для громадян СРСР щодо поводження закордоном.

* * *
Приїзд Кобзона для влади ДНР – ледь не національне свято. Послухати його виступ збирається вся політична «еліта» терористичного утворення. А вітають співака особисто ватажки терористів.
Між іншим, Кобзон нагороджений званням «Герой ДНР».

* * *
Незалежний регіональний тижневик «Панорама» (видається в ЛНР) у номері від 10 серпня ц.р. повідомляє про наближення чергової річниці путчу ГКЧП 1991-го року. Адже ті події, на думку авторів замітки, не тільки прискорили розпад СРСР, а, як виявляється, стали передумовою нинішньої ситуації на Донбасі.

* * *
І останнє: спершу ми подумали, що це жарт. Але ні: у ДНР думають про розвиток туризму. І навіть розробляють туристичні маршрути. Про це йдеться у публікації у газеті «Донецкая республика» від 5 жовтня ц.р.
У матеріалі, між іншим, стверджується, що туристичними маршрутами вже скористались іноземці – громадяни Франції, Італії та Росії. Чи то дійсно до ДНР приїжджали туристи, чи йдеться тут про бойовиків-заробітчан, які за російські гроші долучились до терористичних угруповань, із матеріалу незрозуміло.



Теги:ЛНР, Кобзон, російсько- українська війна, ДНР


Читайте також



Коментарі (0)
avatar