реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Хлопчики хору імені Д.Бортнянського підкорюють серця слухачів

«Підкорення Нового Світу» - так символічно називається мюзикл, з яким нове покоління чернігівських талантів опановує професійну сцену та завойовує визнання шанувальників музичного мистецтва. 9 листопада 2017 року у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм повний зал глядачів зібрали юні співаки Концертного хору хлопчиків Академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського. Подія непересічна у культурному житті, і недаремно пишається своїми вихованцями керівник хору Іван Богданов. Адже при професійному колективі практично по-дорослому працює дитяча група – таке явище трапляється не часто.

На сцені філармонійного центру за участю юних артистів розгорнулася справжня драма. Теми у виставі порушені глобальні і на перший погляд не дитячі: війна за свою землю проти загарбників, зіткнення двох цивілізацій: індіанської, що живе у цілковитій гармонії з природою, і колоністів, засліплених жадобою наживи і готових знищити все довкола задля примарного матеріального збагачення. І на тлі цих епічних подій розгортається зворушлива історія двох хлопчиків з різних світів, що знайшли одне одного за спорідненістю душ, і чия дружба врятувала всіх від непоправного лиха. У виставі автори переписали історію, завершили її у щасливий спосіб. Щоб дати надію і показати людям, що існують інші, кращі варіанти розвитку подій.

Надзвичайно глибокі, філософські роздуми викликає такий спектакль. Але артисти, незважаючи на юність, чудово розуміють, про що співають і які послання передають глядачам. Наявна професійна і чуйна робота з дітьми творчого колективу, який зібрав Іван Богданов. Неймовірно зворушливо звучать слова, вимовлені дитячими голосами, коли Всесвіт відповідає людині: «Мене більше немає і мені нічого більше дати тобі…». Сумну і повчальну історію розповідають юні артисти глядачам: як всі тварини поділилися з людиною своїми найкращими якостями, і людина могла б стати їхнім захисником, істотою, що розуміє всі інші істоти, бо володіє рисами кожної. Натомість людина використовує подаровані природою здібності аби підступно нищити все живе у погоні за наживою. У дитячому виконанні все це виглядає ще більш проникливо, й від того більш переконливо й хвилююче. «Ми поставили високу мету – показати, що у світі треба жити, думаючи про те, що ми залишимо наступним поколінням», - пояснив після вистави журналістам Іван Богданов.

Творча атмосфера, яка панує у колективі, дає можливість продукувати такі оригінальні ідеї, серед яких і цей дитячий мюзикл, що з успіхом вже вдруге пройшов на сцені Чернігівського філармонійного центру. Він створений за мотивами діснеєвської казки «Пакахонтас», і чернігівський глядач мав нагоду бачити його минулого року. Але як зауважила керівник Концертного хору хлопчиків Світлана Корма, колектив удосконалив і осучаснив нинішній спектакль, додавши твори з нових мульфільмів, урізноманітнивши дійство хореографічними та акробатичними постановками, новими сценічними знахідками зі світлом та декораціями.

Вистава відбулася ще й у професійний святковий день працівників культури України. Цією нагодою скористався Іван Богданов, щоб на сцені, після успішного спектаклю при повній глядацькій залі і під бурхливі оплески вручити Світлані Кормі членський квиток Національної Всеукраїнської музичної спілки!

Попереду у юних артистів підготовка до Різдвяних та Новорічних свят, у яких вони вже традиційно беруть активну участь разом з дорослими співаками академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського.

У мюзиклі «Підкорення Нового Світу» взяли участь: Концертний хор хлопчиків Академічного камерного хору ім. Дмитра Бортнянського, художній керівник та головний диригент Іван Богданов, керівник хору хлопчиків Світлана Корма; клуб спортивного танцю «А-Еліта», керівник Ольга Мірошніченко. Ролі виконували: Назарій Майстренко – Джон; Роман Єрьомін – Лон; Всеволод Ващенко – Родкіф; Єгор Стрімок – Шаман; Костянтин Горбач – Вождь; Денис Тарасовець – син Вождя; Максим Кішка – Оповідач; Олександр Усаков – Ягуар; Лев Білан – Змія; Георгій Білан та Олександр Богун – Сова; Софія Парфенюк – Метелик. Вистава відбулася за участі звукорежисерів та працівників сцени Чернігівського філармонійного центру. У підготовці мюзиклу також брали участь викладач вокалу Євгенія Попудренко, хормейстер Тетяна Клюйко, директор академічного хору ім. Д. Бортнянського Ігор Найдьон. Режисер-постановник мюзиклу Дмитро Обєдніков.

Віра ЛОБАНОВСЬКА



Теги:хор імені Бортнянського, Чернігівська філармонія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar