Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

19.07.2017

На Гребінківщині працює єдиний в районі шаховий клуб при територіальному центрі


До Міжнародного Дня шахів


На Гребінківщині працює єдиний в районі шаховий клуб при територіальному центріЗгідно наукових спостережень шахи корисні для здоров’я. Наприклад, психологи рекомендують їх як ефективний спосіб поліпшення функціональності пам’яті. Шахи дозволяють розвинути мислення і вирішувати більш складні завдання. Не дивно, що шахи навіть рекомендують при боротьбі з хворобою Альцгеймера.

Шахи мають дуже давню і видатну історію. Вважається, що цю гру придумали в Індії при імперії Гупти. Потім у IX столітті популярною вона стає і Заході.

З переказів відомо, що в цю гру грали ще за часів Київської Русі. Їх привезли з Персії. Завдяки археологічним розкопкам в Вишгороді, Києві, Турові, Чорній Могилі і біля Чернігова - це знаходить фактичне підтвердження. Відомо, що за часів Гетьманщини уславився видатним шахістом митрополит Т. Яновський.

Меценатом шахового мистецтва, що швидко розвивалося, був гетьман Кирило Розумовський.

Звичайно, з плином часу, гра в шахи зазнала багато різних вдосконалень, що зробили шахи такими, якими вони є сьогодні. Наприклад, назви шахових фігур «королева» і «король», «офіцер» і «тура» виникли в період, коли суспільство було надзвичайно орієнтоване на війну і жорстке протистояння. Спочатку «королева» була чимось накшталт радника або прем’єр-міністра у «короля». В епоху Відродження суспільство стало більш динамічним і в правила були додані методи швидкої атаки. Саме тоді дозволили «пішакам» на першому ході переміщуватися на дві клітини вперед.

З середини минулого століття з’явилися шахові турніри із зав’язаними очима. Для цього потрібна майстерність, якою володіють лише найсильніші шахісти. Це мистецтво, безумовно, вимагає розвиненої здатності чітко уявляти дошку і хід гри віртуально, в голові. Погодьтеся, це може виявитися для багатьох нелегким вже після кількох перших ходів. Один з перших офіційних рекордів такої гри був встановлений у 1960 році в Будапешті угорським шахістом Яносом Флешем.

Він одночасно зіграв з 52 супротивниками із зав’язаними очима, вигравши при цьому у 31 гравця.
У незалежній суверенній Україні щорічні першості з шахів проводяться з 1991 року. У 1992 році була заснована Федерація шахів України (ФШУ). 1 листопада 2011 року Верховна Рада прийняла Постанову «Про проголошення Дня шахів в Україні». Святкування Дня шахів у країні з тих пір щорічно проходить 20 липня. Дата встановлена на честь Міжнародного дня шахів, який відзначається в світі з 1966 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100-річний ювілей відсвяткував мешканець Гребінки

Вже традиційно шахові турніри з нагоди відзначення різних дат проходять і в Гребінківському районному територіальному центрі соціального обслуговування.

На Гребінківщині працює єдиний в районі шаховий клуб при територіально
 

На сьогоднішній день шаховий клуб «Тура» нараховує 14 постійних учасників. Справжні шанувальники цієї стародавньої гри, найактивніші гравці клубу - Борзенков В., Неживий Ю., Скаржинський Р., Грибанов В., Вернигора А. - неодноразово були відзначені подарунковими наборами та заохочувальними призами.

Доречі, у грудні цього року шаховому клубу «Тура» виповниться 10 років від дня його утворення. За цей час незмінним керівником клубу, на громадських засадах, залишається Михолат Володимир Миколайович, мудрий, розсудливий, чуйний і добрий до людей, відданий улюбленій грі наставник.


На Гребінківщині працює єдиний в районі шаховий клуб при територіально
 

В планах клубу розширити рамки свого існування і проводити шахові турніри за межами Гребінківського району.

Користуючись нагодою, запрошуємо всіх хто вміє і хто бажає навчитися цій грі стати учасниками клубу «Тура» при територіальному центрі.

Ще раз вітаємо шанувальників цієї гри з Днем шахів! Плануйте свої дії на кілька кроків вперед і тоді ніколи не опинитесь у патовій ситуації!

В.о. директора територіального центру З. Федорченко


Схожі матеріали:
👁 1311
Категорія: Суспільство
Теги: тура, терцентр, шаховий клуб, Гребінка, шахи




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
«Нерест 2024»: на Полтавщині оштрафували понад 300 порушн... «Нерест 2024»: на Полтавщині оштрафували понад 300 порушн...
Безвісти зниклого бійця із Полтавщини впізнали за ДНК Безвісти зниклого бійця із Полтавщини впізнали за ДНК
На Донеччині під час артилерійського обстрілу загинув вій... На Донеччині під час артилерійського обстрілу загинув вій...
ДТП на Полтавщині влаштували жінки: водійка ВАЗу загинула... ДТП на Полтавщині влаштували жінки: водійка ВАЗу загинула...
На Полтавщині водій «Renault Kangoo» заднім ходом допусти... На Полтавщині водій «Renault Kangoo» заднім ходом допусти...
На Полтавщині упродовж двох тижнів від ураження електрост... На Полтавщині упродовж двох тижнів від ураження електрост...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ