09 Травня,
22:50

Полтавська облрада – рік роботи: дев'ять депутатів можуть втратити мандат

01 Березня 2017 17:48   492
Майже 50 відсотків депутатів облради, за інформацією журналістів ЧЕСНО, – прогульники. З них 23% – кандидати на відкликання.

Керівники фракцій скаржаться, що робота ради - неорганізована. Про відсутність сильної опозиції свідчать поіменні голосування. Калюжний - найопозиційніший депутат "радикал" – зауважує, що розчарувався в облраді. Трухін, депутат від "Солідарності", – стовідсотковий прогульник, не брав участі у жодному засіданні комісії. Голова фракції БПП Пісоцький захищає однопартійця і відкликати не збирається. А за законодавством, коли депутат пропустив більше 50% засідань протягом року, є підстави позбавити його мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Кандидати на відкликання – хто може втратити мандат?

Ось ті, хто пропустив більше 50% засідань комісій. Відповідно, вони являються і кандидатами на відкликання.

Олександр Трухін, найзатятіший прогульник, уникає коментарів. Спершу він підняв слухавку, та коли почув суть запитання, – відразу завершив розмову. Спроби у подальшому зв’язатися з ним виявилися марними. Отож і не зрозуміло, навіщо було йти в земельну комісію, коли не ходить на засідання.
Андрій Пісоцький, керівник фракції БПП, говорить, що відкликати Трухіна не збираються, і запевняє про серйозну з депутатом розмову: "До прогульників я негативно ставлюся. Щодо Трухіна, то я мав з ним серйозну розмова, і він назвав об'єктивні причини, через які не міг відвідати значну кількість засідань комісії. Він вже з наступного засідання почне виправляти ситуацію, буде відвідувати засіданнях і ми будемо працювати більш ефективно, адже нам потрібні голоси, нам в роботі потрібні хороші результати".

Трухін, втім, в лавах БПП не єдиний такий кандидат на відкликання. Роман Товстий 63% засідань комісії з питань молоді та спорту пропустив.
У списку кандидатів на відкликання двоє "радикалів" – Микола Шимка та Олександр Сиченко. Перший з них пояснив журналістам ЧЕСНО, що через хворобу не був на засіданнях комісії з питань охорони здоров’я: "Я хворію, прикутий до ліжка. І нікому такого не бажаю".
"Радикал" сесійні засідання пропускає значно рідше, ніж засідання комісії. До речі, коли стан здоров’я або інші причини не дають можливості голосувати на сесії або засіданні комісій у більш як 50% випадків, то політик може скласти мандат і колеги з його ж партії мають одразу замінити його.
Руслан Рогов, керівник фракції "Радикальної партії", в противагу своєму колезі з БПП, зауважив, що приєднується до думки щодо відкликання депутатів за прогули: "Щодо народних обранців, котрі пропустили переважну кількість комісій, то даних таких поки що не маю. Але налаштований за це взятися і готовий до того, що депутати-"прогульники" втратать свої мандати. Я хочу, аби комісії та рада в цілому працювали ефективно. Якщо депутат не має часу відвідувати засідання – хай складає мандат і працює на своїй роботі. Така моя позиція".

Також, на переконання Рогова, нагальним є питання роботи депутатських комісій. Він підтримує думку щодо зміни складу комісій та їх перерозподілу: "Фракції повинні взяти на себе відповідальність за конкретну комісію. Бо на практиці більшість комісій облради – під контролем фракції БПП та "Батьківщини". Розумію, що нелегко розподілити комісії поміж десяти фракцій, але рада повинна працювати ефективно".

Зауважимо, що до облради пройшло 10 партій. Жодна з них не набрала належної кількості голосів аби сформувати коаліцію. На сьогодні облрада являє собою таку собі "клаптикову ковдру" з різних політсил. Жодна з них не має не те що більшості, а навіть якихось її ознак. Керівника облради обрали з четвертого разу. Отож, від початку діяльності рада запрограмована стати радою компромісів. Щоб приймати рішення, просто необхідно домовлятися.
Загалом коаліція облради є цікавим явищем, притаманним усьому українського політикуму. Сили, які на всеукраїнському рівні протистоять одна одній, на місцевому – часто об’єднуються. Місцеві інтереси, зазвичай, передують всеукраїнським. Хто очолює облраду? Голова. У полтавській ситуації – представник БПП та два його заступники – від "Батьківщини" та "Свободи". На всеукраїнському рівні інтереси цих партій різні. Але не все гладко і всередині фракцій, де маємо різні центри впливу. Виходить, обласна рада ще додатково фрагментована, – коментує ситуацію Костянтин Донченко, експерт аналітичного центру "Бюро економічних та соціальних досліджень".

Повна довіра між фракціями відсутня. Показовою була осінь 2016 року – сталася спроба помірятися силами. На сесію винесли питання про висловлення недовіри керівникові ОДА Валерію Головку, але воно провалилося, хоч це було зрозуміло ще перед сесією. А потім політсили нанесли зворотній удар, внісши питання про усунення з посади першого заступника голови облради представника "Батьківщини" – Євгена Холода. І ось тут рада перебувала на межі, коли думали про утоврення нової коаліції. Але "за" проголосувало лише 38 депутатів з 43 потрібних. Це, насамперед, свідчить, що центру об’єднавчого справді немає. Цінується кожен голос, а, отже, постійно треба шукати компроміси. І рвати стосунки з окремими політсилами остаточно в облраді ніхто не буде.

У Олександра Коваленка з "Аграрної партії", кандидата на відкликання через прогули засідань бюджетної комісії – інші причини прогулів. Він очолює агрофірму, і, за його словами, це зобов'язує його часто перебувати у відрядженнях, вести ділові зустрічі. Депутат пропустив більше половини засідань.

"Участь у комісій, безперечно, є важливою для кожного депутата. Але засідання моєї – часто переносяться, і саме на той час, коли маю виконувати обов'язки по роботі, вести ділові зустрічі, бувати у відрядженнях, тому не завжди маю змогу бути на засіданнях. А щодо можливості втратити депутатський мандат через прогули засідань – вперше про це чую", – пояснює Коваленко.

Віталій Скочко, керівник фракції "Аграрної партії України", піддає критиці не прогульників, а раду, яка, на його переконання, не може ефективно організувати роботу. Він не налаштований депутатів-прогульників відкликати.

Законодавство, до речі, не передбачає поважних причин для пропусків засідань сесій або комісій, а роботодавці повинні давати народним обранцям можливість їх відвідувати.

Від 25 до 50% сесій чи засідань комісій пропустив 31 депутат, потрапивши у список "прогульників". Це – 37% від загального складу ради.

6 депутатів "уникли" по 50% засідань комісій та сесій. Це Ігор Сірик ("Батьківщина") – не зявився на половину сесій. Геннадій Нежурбіда ("Опозиційний блок"), Віктор Скочко ("Аграрна партія України"), Алладін Мухтаров ("Солідарність"), Володимир Говоренко ("Опозиційний блок") та Владислав Мостовенко ("Радикальна партія Ляшка") "уникли" половину засідань профільних комісій. Коли б вони пропустили ще по одному засіданню, їх можна було б відкликати. Г. Нежурбіда, пояснює, що не має часу ходити на засідання, бо повинен заробляти "на хліб".

Керівник фракції "Укроп" Сергій Соловей, який активно прогулює і сесії, і комісії, у прогулах однопартійців звинувачує керівництво облради, яке не вміє організувати роботу.

Аналіз відвідуваності показав, що найбільше прогульників у партії "Опозиційний блок".

Чому в облраді слабка опозиція?

За рік рада голосувала майже 1130 разів на 16 сесіях. Найбільш опозиційним є Валерій Калюжний, депутат з "Радикальної партії". Він голосував проти або утримувався під час 7% голосувань і говорить, що розчарувався у облраді, бо потрапивши в облраду депутати починають лобіювати свої бізнес-інтереси, призначення відбуваються в ОДА, а депутати голосують, навіть не бачачи людини, голови комунальних підприємств не обираються на конкурсній основі.

Найбільш опозиційна в облраді – "Радикальна партія". Вона голосувала проти або утрималися під час 5% голосувань. Депутати від "Укропу" не погоджуються з рішеннями у 3,4% випадках, "Свобода" проявляла опозиційність у 2,6% випадках, "Батьківщина", "Відродження", "Опозиційний блок" та "Аграрна партія" - близько 1,2% попозиційності. "Соціал-демократична партії" - не підтримує або утримуються у 0,6 % голосувань. "Рідне місто" – 0,5%.

Політичний баласт: хто змінить неефективних депутатів?

Якщо БПП зголоситься відкликати О. Трухіна та Р. Товстого, на їхні місця зможуть зайти Валерій Петренко, безробітний з Полтави, та Василь Кириченко, директор ТОВ "Світоч" з міста Карлівка.

Радикалів Миколу Шимка та Олександра Сиченка можуть змінити пенсіонерка з міста Гадяч Світлана Гайдабура та Євген Зот, підприємець з Лубнів.
На зміну "батьківщинівців" Юрію Лебедину та Анатолію Яненку можуть прийти керівник фермерського господарства "Ярошенко" Володимир Ярошенко з хутору Василяки та Гендиректор ТОВ "УКРЛАТАГРО" Віталій Крижанівський з Миргорода.

Анатолія Кибку та Олександра Коваленка, депутатів від "Аграрної партій України", можуть змінити на Юрія Мацака, гендиректора ТОВ ІПК "Полтавазернопродукт" з міста Глобине, та Василя Красюка, директора ДП "Новосанжарське лісове господарство" з селища Нові Санжари. На місце Миколи Горба з політсили "Рідне місто" може зайти Сергій Сушко, голова фермерського господарства "Сушки" з Козелецього району.

Інна Авраменко, голова регламентної комісії з УКРОПу повідомила журналістам ЧЕСНО, що питання про прогульників неодноразово порушувала у раді: "Найперше, що ми зробили – по фракціях склали списки відсутніх депутатів у кількісному та відсотковому співвідношенні по засіданнях комісій та сесій. Передали інформацію головам фракцій. Ми ж їх не можемо "викликати на килим". Перш за все потрібно інформувати громадськість про прогульників. Просимо розмістити ці дані на сайті облради, щоб вони доступні всі громаді".
Автори:
Олена Жежера, журналістка ЧЕСНО
Роман Грицун, журналіст, волонтер ЧЕСНО
Рекомендуем почитать
15 Грудня 16:00,   1679
У Полтавській області за добу зареєстровано 98 повідомлень стосовно злочинних посягань.
15 Грудня 15:07,   1005
У залі засідань райдержадміністрації відбулося засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Головував перший заступник голови районно ...
15 Грудня 14:41,   840
На позачерговому засіданні виконавчий комітет розглянув питання, що стосувалося отримання пільгового кредиту на придбання квартири для учасника АТО.
15 Грудня 08:42,   907
Аналіз перебігу виборчої кампанії у Мачухівській громаді провела Громадянська мережа ОПОРА.
14 Грудня 16:53,   694
Кременчуцьку міську раду відвідали учні 9-х класів КНВК №5 імені Т.Г. Шевченка, які беруть участь у проекті в рамках навчального закладу «Разом до успіху». ...
14 Грудня 16:00,   685
У Полтавській області за добу зареєстровано 88 повідомлень стосовно злочинних посягань.
14 Грудня 15:15,   764
У Кременчуці в районі залізничного вокзалу встановлено новий сучасний пункт обігріву, виготовлений ТОВ «Інструментальний завод», дочірнім підприємством ПАТ «Крюкі ...
14 Грудня 11:33,   678
У Кременчуці розглядають можливість надання нової послуги виховання дитини.
14 Грудня 10:40,   827
Голова райдержадміністрації Олексій Матюшенко провів важливу зустріч із із заступником командувача Сухопутних військ України по тиловому забезпеченню. ...
Все новости раздела →
разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок