18 Травня,
23:51

Полтаваобленерго попереджає про жорстокі штрафи за крадіжку електроенергії

26 Травня 2016 19:51   1631
Як повідомили у прес-службі ПАТ "Полтаваобленерго", штраф за розкрадання електроенергії може сягнути ста і більше тисяч гривень. Однак це не зупиняє декого зі споживачів.

Нещодавно мешканець одного із сіл Полтавського району, який зважився на крадіжку електроенергії, заплатив за це надто дорогу ціну. Минулої зими він почав обігрівати своє житло за допомогою природного газу. Але зрозумівши, що блакитне паливо дороге і вирішив зекономити сімейний бюджет, тому почав використовувати для опалення електроенергію, але поза обліком. Його маніпуляції з обладнанням були досить швидко виявлені енергетиками. Відтак крадієві за рішенням суду довелося сплатити 35 тисяч гривень. Ось така вийшла «економія»!

Нажаль, самовільне підключення споживачів до мереж енергокомпанії прихованим відгалуження, а простіше кажучи, крадіжки електроенергії, – не таке вже й рідкісне явище. Особливо у холодну пору року. І способів для цього використовується безліч, але потрібно одразу ж зауважити, що будь-який із цих пристроїв залишає слід і досвідчені спеціалісти швидко виявляють самовільне підключення. Скажімо, використання потужного магніту кидається в очі, адже після його зняття на приладі обліку залишаються характерні пошкодження, а обліковий механізм починає обертатися врази швидше і тоді про заощадження сімейного бюджету не може бути й мови! Навіть ті, хто вважає себе сучасним Кулібіним, повинні пам’ятати, що творіння його рук доволі легко знайти. Працівники ПАТ "Полтаваобленерго" здатні виявити приховані від людського ока пристрої, вбудовані до лічильника, якими споживачі, начитавшись "інструкцій" в Інтернеті, намагаються керувати на власний розсуд за допомогою пультів дистанційного керування.

"У компанії достатньо трудових ресурсів для виявлення порушників. Наші рейдові бригади працюють не лише упродовж робочого дня. Вони проводять перевірки і в нічну пору, у вихідні дні тощо, – розповідає начальник відділу по роботі з побутовими споживачами ПАТ "Полтаваобленерго" Катерина Шрамко. – За допомогою спеціального обладнання можна виявити крадіжки, навіть не заходячи до помешкання порушника. Слід зазначити, що згідно з Правилами користування електроенергією, побутові споживачі зобов'язані надавати доступ до приладів обліку працівникам енергокомпанії".

Коли підозра у крадіжці підтверджується, то винним покарання не уникнути. У їхній присутності складається Акт про порушення, у відповідності з цим документом визначається сума завданих енергокомпанії збитків. Після цього енергетики звертаються до судових органів, щоб зобов’язати крадія виплатити штраф, сума якого обраховується за Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією. А ще не слід забувати про те, що порушнику може бути припинене електропостачання і щоб його потім поновити потрібно додатково сплатити до тисячі гривень.

"Окрім того, позаоблікове використання електроенергії має й інші негативні наслідки, – продовжує Катерина Шрамко. – Для того, аби продати споживачам необхідні обсяги електроенергії, спочатку енергокомпанія повинна закупити її на умовах передоплати у ДП "Енергоринок". Коли цей алгоритм порушується через зловживання споживачів та розкрадання ними електроенергії, наслідки можуть бути найнегативніші".

Також на побутовому рівні використання потужних електроприладів поза обліком може сильно дошкуляти сусідам крадія. І тут виникає питання, як довго вони миритимуться із такими зловживаннями і як швидко захочуть з’ясувати ситуацію, та що важливіше – вирішити проблему, звернувшись до енергокомпанії зі скаргою на погану напругу в мережі? У таких випадках виявлення та покарання крадіїв – це лише справа часу. Тому перш ніж зважуватися на крадіжки, слід добре подумати чи варта примарна економія неминучих наслідків?
ПАТ "Полтаваобленерго"
Рекомендуем почитать
14 Грудня 08:44,   1259
Відбувся аукціон на право оренди земельної ділянки комунвласності Білоцерківської сільської ради площею 12,2 га під висадження саду, який провела відповідно до усіх процесуальних н ...
13 Грудня 09:35,   955
З підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги, кожен з нас почав та шукати шляхи зменшення споживання енергоносіїв, замислюватись як утеплити дім чи поставити енергоефективне ...
08 Грудня 14:21,   793
Підтриманий парламентом документ передбачає, що ставки акцизного податку на тютюнові вироби будуть зростати до 2025 р.
08 Грудня 12:30,   6070
Цей унікальний аппарат дає змогу, використовуючи сучасну методику, діагностувати та виправляти в організмі будь-яку патологію судин.
07 Грудня 11:36,   655
Дорожники Кременчука проводять ремонт дорожнього покриття на проїздах цвинтарю.
05 Грудня 10:36,   647
За дорученням міського голови Віталія Малецького, наразі комунальні служби Кременчука приведені в готовність, щоб оперативно приступити до ліквідації наслідків погіршення погодних  ...
04 Грудня 16:33,   643
У Києві відбулась заключна оглядова зустріч стосовно підсумків реалізації в Україні спільного проекту Європейського Союзу та ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду. ...
04 Грудня 14:54,   658
Набір учасників проекту, котрий націлений покращити можливості самозайнятості переселенців, за фінансової підтримки Уряду Німеччини розпочала Міжнародна організація з міграції (МОМ ...
28 Листопада 15:43,   796
Сьогодні у Кременчуці в палаці культури імені І.Ф. Котлова за участі голови Полтавської обласної державної адміністрації Валерія Головка, першого заступника голови Полтавської ОДА  ...
28 Листопада 12:30,   805
Завдання відпрацювати з підприємцями, які зазвичай торгують новорічними ялинками у Кременчуці, питання оформлення необхідних дозвільних документів, поставив перед начальником управ ...
Все новости раздела →
разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок