Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 24 травня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Катастрофи

Вибрати дату
RSS

Про ймовірні причини завалу та стан постраждалих у середмісті Києва

27 лютого 2016, 22:40
Про ймовірні причини завалу та стан постраждалих у середмісті Києва

Троє загиблих, шестеро врятованих - це остаточні дані з місця трагедії у центрі Києва. Рятувальну операцію завершено. Нагадаю, 25-го лютого на вулиці Богдана Хмельницького обвалилися перекриття з п'ятого по перший поверх аварійної будівлі. На момент аварії всередині були будівельники.

Тонни цегли, дощок та металу. Це ексклюзивні кадри з середини зруйнованого будинку. Рятувальники намагаються почути під кількаметровими завалами голоси живих. Для цього час від часу оголошують мить тиші.

Олег Гаряга, голова Шевченківської райдержадміністрації м. Києва:

- Режим тиші був, тобто слухали, чи є якісь голоси і так далі, щоби визначитися точно з місцем. Є, працює і собака, собака-шукачка, яка так само працює.

Уламки п'ятиповерхівки розбирають дві сотні рятувальників. На місці працюють 50 одиниць техніки, спецзагін із тепловізором та собаки-пошуковці. Біля аварійного будинку чергує велика кількість машин швидкої допомоги. Трагедія сталася в самісінькому центрі Києва, за кількасот метрів від Хрещатика. На вулиці Богдана Хмельницького. Старовинний будинок обвалився на очах у численних свідків.

Максим, свідок:

- Я сразу после этого видел.

- А что видел?

- Перекрытия упали просто там внтури. Ну и пыль из окон пошла. Машины подзавалило. Но люди были внтури - там ходили. Но люди внутри были однозначно. Строители наверняка какие-то. Ну, я так думаю.

Провалилися перекриття всіх п'яти поверхів. Будинок 1883-року, пам'ятка архітектури, останні кілька років був нежитловий і належав приватній особі, котра затіяла в ньому ремонт. У мить аварії там були будівельники. Скільки саме - й досі невідомо.

Олег Гаряга, голова Шевченківської райдержадміністрації м. Києва:

- Фактично тут створено ОСББ. І тут, очевидно, планувалась якась реконструкція, щось в цьому роді. Автомобіль стоїть представника ОСББ, яка так само, по інформації будівельників, там знаходилась під завалами.

Рятувальники обережно розбирають завали, адже будь-якої миті стіни можуть упасти. Поступово з-під цегли та дощок витягають живих, але дуже травмованих людей.

Світлана Водолага, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій м. Києва:

- Двоє людей врятували, і їх відвезли каретами швидкої до лікарні. За попередніми даними лікарів, які їх забирали, вони у важкому стані.

Люди, чиї друзі та рідні залишилися під руїнами, не стримують сліз і вірять - їхні близькі живі. 

- Там ваш друг?

- Нє, дєвушка, я не буду нічого говорити. Ні. Не надо, пожалуйста, хорошо?

- Його ще не дістали? Ви не знаєте?

- Не знаєм.

Вже близько півночі знаходять першого загиблого. Наступного дня виявляють ще одного. Але витягти його не можуть.

Валерій Борис, перший заступник керівника ГУ держслужби з надзвичайних ситуацій м. Києва:

- Видно його край руки, але дістати його неможливо. Він привалений інженерними конструкціями.

Про можливу трагедію в цьому будинку ще тиждень тому попереджали користувачі соцмереж. Вони вимагали припинити руйнування пам'ятки архітектури, викликали поліцію, викладали в мережу фото будівельників. Хтось із них, можливо, зараз перебуває під завалами. Кияни буквально кричали у своїх публікацях - ремонтні роботи в історичній архітектурній пам'ятці - незаконні. Утім, ніхто на це не відреагував. І лише після катастрофи урядники Києва визнали - ремонтники працювали без дозвільних документів і ще й із порушеннями техніки безпеки! За фактом аварії правоохоронці розпочали кримінальне провадження. Вони вже з'ясували ім'я власника будинку.

Наступного дня після обвалу активісти прийшли під стіни Шевченківської прокуратури. Аби там нарешті розібралися, чому за кілька метрів від Київської міської держадміністрації - беззаконня. І чому цього ніхто не помічав - аж поки не сталася трагедія?  А люди попереджали!

Борис Скребцов, громадський активіст:

- Зараз там робляться всі зусилля, щоб доказати, що ці люди, які там працювали, винуваті самі. І ті, хто доводив десятиліттями цю пам'ятку до катастрофічного стану - ні за що не відповідають.

Тим часом п'ятеро врятованих будівельників нині в лікарні. Ще один робітник відмовився їхати до медзакладу. Усі пацієнти оговтуються від пережитого. Вони знають, що їхні колеги загинули. І розуміють, що їм дуже пощастило. У Олександра Хименця - роздроблене стегно. Проте, більше за тіло в чоловіка болить душа, адже його рідний брат під руїнами, найімовірніше, вже мертвий.

Олександр Хименець, постраждалий:

- Брат мій ще там залишився.

- Там - це під завалами?

- Да! І начальник.

Врятовані будівельники  - всі мешканці Закарпаття. Працювали в Києві нелегально. Кажуть, робили в будинку ремонт під кафе. Тим часом місцеві мешканці розповідають - обвал стався через погодні умови. Адже будинок кілька років стояв без даху. Дощ і сніг понівечили дерев'яні перекриття. Тож як тільки їх зачепили робітники - вони обвалилися.

Анатолій Бойко, киянин:

- Там було видно, що навіть даху не було. І навіть почали проростати дерева.

Цей обвал будинку в Києві не перший. Другого грудня 2011 на вулиці Панаса Мирного на людину завалился стіна, 17 лютого 2011  - в торговому комплексі Скаймол обвалился стеля, одна людина постраждала, 24 березня того ж року впала стіна в готелі Козацькому, загинула людина, 15 червня 2011 обвалилася стіна в центрі Києва - ніхто не постраждав. 1 грудня 2015-го на вулиці Лобановського обвалився фасад житлового будинку.

Тож нині мають перевірити всі аварійні будинки, щоб виявити несанкціоноване проведення ремонтних робіт. А рятувальники розбиратимуть завали до останньої друзки. Аби витягти всіх людей, які лишилися під ними.

Марина Борисполець, Світлана Федик, Андрій Погорілий, Назар Міліневич, Владислав Антонов
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Чому ситуація з перших хвилин набула надзвичайного резонансу? Хотілося б вірити в неупередженість та об'єктивність ЗМІ, що кожного дня в один голос представляють суспільству тези “про незаконні дії власника будинку”, “про порушення техніки безпеки під час ремонтно-будівельних робіт”, “про причетність власника будівлі до уряду Азарова” - складається враження, наче інформацію в засоби масової інформації подають дозовано за підготовленим сценарієм! Можливо саме таким чином вирішуються спірні питання чи інтереси в бізнесі? Можливо саме час відвернути увагу суспільства від життєвих негараздів на тлі різкого знищення людей та різких підвищень цін на найнеобхідніші продукти харчування, ліки, комунальні платежі, а також у вирі політичних подій (коли гостро стоїть питання щодо роботи Кабінету Міністрів і самого пана Яценюка і його відставки)?

Офіційна і основна версія слідства на сьогодні це “порушення техніки безпеки під час будівельних робіт” - чому слідство не бере до уваги покази свідків які в один голос стверджують що за секунди до обвалу “чули глухий звук схожий на вибух що пролунав на даху будинку”, як відомо будівельники знаходились в цей час у підвальному приміщені а обвал почався із даху, як саме потрібно проводити ремонтні роботи у підвалі щоб обвалився дах? Відповіді на подібні запитання зобов'язане дати слідство. Що саме замовчує ЗМІ або просто не звертає увагу?

Уся історія почалася ще у 2014 році, коли у сусідній будинок за адресою вул. Богдана Хмельницького 14 самовільно заселилися декілька осіб із “Сотень Самооборони Майдану”. Можна зрозуміти мотиви захоплення самообороною приміщення органів влади з метою контролю та впливу на дії чиновників, але не зрозуміло для чого захоплюють приміщення, власники яких не мають жодного відношення до влади? Це захоплення з метою пограбування чи покращення умов свого тимчасового проживання? Між представниками самооборони, що проживали в сусідньому будинку №14 та представником ОСББ “Богдана хмельницького 12-14” неодноразово виникали суперечки, під час спроби виселення самозаселенців за рішенням суду із аварійного будинку працівниками виконавчої служби та поліції, для попередження можливих жертв. Кожен раз самовільно заселенні мешканці будинку чинили силовий опір (представляючись як переселенці із сходу, учасники АТО, майданійці, волонтери) і залишати захоплені помешкання в центрі Києва не хотіли, але довелося так як жодного законного права на проживання у них не було. Серед мешканців дійсно були і учасники антитерористичної операції і переселенці (питанням їхнього тимчасового проживання повинна займатися міська влада), але були особи більшість із яких жодного відношення до (АТО) не мали лише користувалися ситуацією. Серед таких були ті хто не мав роботи як саме вони здобувати елементарні засоби для існування можна тільки здогадуватись, про деякі види заробітку розповідали самі спів-мешканці “Дехто займався демонтажем чорного металу в будинку (розібрали ліфтову шахту, зрізали металеві конструкції на даху будинку і відразу біля будинку працював пункт прийому металолому куди вони збували весь метал), розповіли і про виготовлення наркотичних засобів, в поліцію давали сигнали про подібні факти, але реакції не було” - те що розповіли переселенці із сходу які проживали у будинку.



Можливо руйнування будинку 12 призвело в результаті демонтажу металевих конструкцій які тримали дах, мотивація була звичайна помста законному власнику тих мешканців що виселили із самозахоплених приміщень.
Хозяина под суд!!!!!!!!!!!!!!!
Лера 27.02.2016, 23:34 ответить
"Там було видно, що навіть даху не було. І навіть почали проростати дерева." Об"ясніть, навіщо Києву такі пам"ятки? Адже цей будинок упав би й сам! І скільки таких "пам"яток" ще розвалиться завтра?
Василь 27.02.2016, 23:30 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.