Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 8 червня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу Катастрофи

Вибрати дату
RSS

На Херсонщині злива знищила врожай

8 липня 2015, 23:34

Негода на Херсонщині. Потужна злива затопила 1500 дворів та три десятки будинків в селищі Новій Маячці. Насоси не встигають відкачувати воду, а врожай тим часом тоне в болоті. Селяни підраховують збитки та вимагають компенсувати їм хоча б якісь витрати.

Катерина Суменко виловлює свій врожай у болоті, яке ще донедавна було її городом. Злива безжально знищила все.

- Вона просто банально у такій воді стоїть. Ось по красну мєточу. Це десь 25 сантиметрів. Оце все пропаде.

Жінка в розпачі - на саджанці та насіння витратила свої останні заощадження, як жити далі, вона просто не знає.

Катерина Суменко, мешканка смт Нової Маячки:

- Синеньких, перчиків насадили. Все тепер у такій самій воді стоїть. Уже урожая не буде. За шо посівний матеріал на слєдующий год куплять - у нас немає. Сейчас нас то сусіди, то знакомі подкармлюють. Ну нічого в нас немає. У мене сім'я.

Лило без зупину на вихідних, а вода й досі стоїть майже в кожному дворі. Підтопило майже 1500 присадибних ділянок та 30 будинків. 

Микола Коваленко, мешканець смт Нової Маячки:

- У нас увесь вот огород, усе затоплено, садили перец, синие, и капусту, и картошка - уже все черное. Все згорело. Вот пайдіте. Вот хата валиться, вот.

Поки одні рахують збитки в себе на городі, інші після дощу латають дірки в зіпсованих житлах.

Юрій, мешканець смт Нової Маячки:

- Рушиться, он с тієї сторони у мене стінка вже повністю сіла, вже все в тріщинах. Вона скоро рухне. А ответственности ніхто не несе за це. Вони кажуть - хати не страхують і ніхто за це ответсвенности не несе.

Це вже вдруге в цьому році селяни страждають від негоди. Навесні дощ знищив перший урожай. Люди тоді отримали мізерну компенсацію, яка навіть на половину не покрила збитків, і засадили все по-новому. Та знову лишилися ні з чим. У своїх бідах звинувачують не лише мінливу погоду, а й владу. У Новій Маячці обурені - чиновники нічого не зробили, аби захистити населення від негоди.

Наталя Коваленко, мешканець смт Нової Маячки:

- Ми вже постраждали раз, і опять другий раз. Шоб насосні станції, шоб вони хоча б робили. Вони нам тільки брешуть, шо вони їх роблять, вони їх не роблять. Вони їх виключають і вони не роблять, а у нас получається підтоплєніє от одного дождя. Всьо!

Воду мали б відкачувати 17 помпових станцій, але всі їх запустити неможливо, бо немає грошей: ані на ремонт, ані на електроенергію.

Ігор Андрієнко, керівник Цюрупинського міжрайонного управління водного господарства:

- 17 штук, те, которые есть в этом населенном пункте, должын работать круглогодично. И на них должны круглогодично выделяться деньги. Задолженность по электричеству сейчас 209 тисяч гривень. А бесплатно ничего работать не будет.

Латати старе, кажуть чиновники - замало. Потрібна докорінна реконструкція дренажної системи. Вже й проект відповідний розробили. На першому його етапі потрібно 3,5 мільйони гривень, але грошей знову ж таки - немає.

Андрій Костиря, селищний голова Нової Маячки:

- Є розроблений проект відводу поверхносних та грунтових вод, розроблений київським інстітутом. Він знаходиться на експертизі у Херсоні, но немає грошей на проходження експертизи.

Тим часом селяни чиновникам не вірять та вимагають компенсувати їм збитки, бо вже третій раз садити запізно, а на що жити взимку, вони не знають. Якщо ж влада не зверне увагу на їхні проблеми, то обіцяють перекрити дорогу власними тілами.

Світлана Слюсар, Микола Хома
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.