Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

23.12.2014

Уродженка Гребінківщини стала заслуженою артисткою України


Ярослава Руденко: «Якби не захисники, не співати б нам українських пісень»


Указом Президента України нашій землячці, солістці Ансамблю пісні й танцю Збройних сил України та Національної філармонії Ярославі Руденко присвоєно почесне звання «Заслужена артистка України».

Ми привітали співачку з визнанням і розпитали про творчі плани і успіхи.

Особиста енергетика співрозмовниці така потужна, що кожної зустрічі мимоволі подумки її можна порівняти  з легендарною Жанною Д’Арк – така й на війні переможе, і за власну ідею й переконання не побоїться зійти на вогнище. У кожного свій вибір, і вогонь палаючий теж власний.

Для Ярослави Руденко – це народна пісня. Її тендітна постать заповнює собою сцену від перших нот співаною нею мелодією. Могла б співати більш оплачувану клубну музику, та ця стежка її не вабить. Уже багато років відшукує рідні наспіви по селах, де вони ще збереглися.

Ярослава розповідає, що багато пісень з її роду, від прабабусі, яка в 100  річному віці любила заспівати разом із великою родиною. Українство для Ярослави Руденко не абстракція з підручника – це її дитинство, бо у селі на Гребінківщині народилась і виросла, це найтонша струна в її серці, що звучить неповторними зажинками народних традицій, адже, мабуть, тільки у селі ще й досі до дитинки починають співати ще у сповитку.

- Ярославо, коли Ви все це встигаєте – нові програми народних пісень,  авторські твори, зйомки кліпів, видання дисків?

– Головне не зупинятися. Аби самій не мати сумніву, що все встигну. Мушу встигнути. Час нині стрімкий – вимагає бути супердинамічною, аби зацікавити глядача. Колись, років за 50, буду поважною – тоді й відпочину /Усміхається/.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Детальні графіки відключень світла в Гребінківському районі

Окрім всього, що Ви згадали, я ще й аспірантка Національного Університету культури і мистецтв. Чоловік наполіг, аби продовжила навчання. Свого часу я студіювала в Хорі імені Григорія Верьовки та Національному університеті культури. Тепер же більш ґрунтовно цікавлюся педагогікою. Моя дисертація буде пов’язана з народною піснею та творчістю геніальної полтавки Раїси Опанасівни Кириченко – її талант втілився в звучанні цілої епохи.

- Солістка Національної філармонії, це ж зовсім інший рівень відповідальності? Як Вас прийняв колектив головної концертної організації країни?

– Це неймовірні люди! Просто вражаючі! Атмосфера чистого кришталевого мистецтва. Мене прийняли, допомогли адаптуватися, спрямували на напрацювання самобутнього репертуару.

Директор філармонії — наш земляк, родом з Хорольського району, Дмитро Іванович Остапенко дуже тепло до мене поставився. Маю щастя виступати з камерноінструментальним ансамблем «Дивограй» під керівництвом заслуженого артиста України Вадима Чорнокондратенка. Дуже цікава співпраця для мене – це нове звучання улюблених з дитинства пісень, виступи на легендарній для всіх артистів сцені, у філармонії енергетика аж бринить від позитиву.

- Не боїться Ваш чоловік відпускати красуню дружину на гастролі?

– А він не відпускає /сміється/. Він зі мною подорожує. Іноді нарікає, звичайно, що занадто багато доріг і людей навколо, та я ж уже була співачкою, коли доля нас звела.

Насправді, мій чоловік, то й натхненник, найперший і вимогливий глядач, і порадник, і меценат, бо ж українську пісню нині мало хто суттєво підтримує.

Ми й познайомились через любов Григорія Васильовича до народної пісні! Навіть у першому моєму кліпі «Повелося на селі» він роль господаря зіграв…

Хоча все життя був людиною далекою від публічності й піару. Він дуже вимогливий до якості моїх пісень, коли щось не так – мовчати не буде. Та й добре, коли між нами правда, і нічого, окрім правди.

- Як сприймають українську пісню? Запрошують на концерти? Молодь цікавиться Вашою творчістю?

– Найбільша моя любов – українська народна пісня! Українська пісня – була, є і буде! Я в це вірю. Народною мелодикою цікавляться. Проїхавши з сольними концертами всю Україну, я тепер впевнена в цьому. На виступах було багато молоді. Доволі часто я виступаю й у телевізійному форматі.

Брала участь у Найдовшому пісенному марафоні на Першому Національному каналі – це незабутньо, стати частинкою, що символізує твій народ. Нерідко до своєї програми запрошує мене Оксана Пекун – дуже цікаво, коли у «ФолькМюзік» народну пісню подають в автентичному і, тут же, в сучасному звучанні.

- Влітку й восени Ви об’їхали чи не весь Схід і Південь України, виступаючи для українських військових. Що головне для себе винесли з цих виступів?

– Це були виступи в складі концертної бригади Ансамблю пісні й танцю Збройних сил України під керівництвом Дмитра Жановича Антонюка. Серце співало одночасно з тим, щеміло й краялось. Усвідомлювала, що тепер саме ці бійці, військові, не словами, а ділом боронять нашу державу.

Якби не вони, їх відвага, поняття честі, гідності, віри в Україну й справедливість, думаю, не співати б нам українських пісень – саме ці, юні й сивочолі захисники виборюють для нас із Вами майбутнє. І знаєте, мене вразило світло, сяйво просто у їх очах… таке всеосяжне прагнення любові, щастя і миру.

І народилась пісня, я попросила, а Ви, Марійко, написали мені слова, які бринять болем і сподіванням, тугою й молитвою «Пішов милий на війноньку…». Молимося за кожного синочка, брата, батька й чоловіка, шепочемо їм у зимову холоднечу: ВИЖИВІТЬ І ПОВЕРНІТЬСЯ ПЕРЕМОЖЦЯМИ!

gazeta-ptk.org.ua



Схожі матеріали:
👁 1902
Категорія: Культура
Теги: співачка, Гребінка, Рудка, Ярослава Руденко




Всього коментарів: 5

0
5 с/ш 3   (01.01.2015)
Ірина, та яка вже різниця яким указом. Дитина скромна, працьовита в школі була і зараз є.
Заздрість - погане почуття. Вам ніхто не заважає добитися того ж.


0
3 Cat   (28.12.2014)
Ірина
, вітаю, кавалеристко!  flower


0
1 Ірина   (27.12.2014)
Я вибачаюсь, а яким Указом Президента і коли))))


0
2 Cat   (27.12.2014)
Ірина, та яка різниця? Вона справді талановита, красива, класна дівчина!


0
4 nikolau55   (01.01.2015)
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАИНЫ № 818/2014
О награждении государственными наградами Украины работниковпредприятий, учреждений, организаций
За вагомий особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, значні трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю постановляю:
Присвоїти почесні звання:

"ЗАСЛУЖЕНИЙ АРТИСТ УКРАЇНИ"

КРИВОШЕЄВІЙ Ярославі Василівні - артистці-вокалістці Національної філармонії України, м.Київ

Президент України Петро ПОРОШЕНКО

21 жовтня 2014 року

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині відкрилась мистецька виставка «Лубенська ху... На Полтавщині відкрилась мистецька виставка «Лубенська ху...
В рамках акції благоустрою у Пирятині висадили понад 600 ... В рамках акції благоустрою у Пирятині висадили понад 600 ...
Аграрії Полтавщини завершили посівну Аграрії Полтавщини завершили посівну
Пирятинська лікарня отримала автомобіль швидкої допомоги Пирятинська лікарня отримала автомобіль швидкої допомоги
На Полтавщині за січень-квітень зареєстровано 242 ДТП На Полтавщині за січень-квітень зареєстровано 242 ДТП
Не впорався з керуванням та з'їхав у кювет: на Полтавщині... Не впорався з керуванням та з'їхав у кювет: на Полтавщині...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ