02 Червня,
14:14

Бережіться від грипу!

04 Листопада 2014 12:01   792
У наш час грип є найрозповсюдженішим захворюванням на земній кулі та реєструється на всіх континентах. Велике місто охоплюється захворюванням за 1,5-2 тижні, велика країна – за 3-4 тижні.

Грип – гостре інфекційне захворювання, що викликається вірусом трьох типів – А, В, С. Збудник цієї хвороби – вірус – знаходиться у слизовій оболонці верхніх дихальних шляхів хворого і передається до здорової людини під час кашлю, чхання або розмови.

Грип починається раптово і бурхливо: швидко починає підвищуватися температура, з’являється головний біль, загальне нездужання, втрата апетиту. При температурі тіла до 38°С (при умові відсутності судом) не рекомендується вживати жарознижуючі препарати, адже підвищена температура тіла – є потужним захисним засобом. При температурі 38°С і вище віруси грипу гинуть внаслідок утворення в організмі інтерферону – противірусної речовини.

Грип небезпечний своїми ускладненнями, такими, як пневмонія, бронхіт, отит, гайморит, енцефаліт.

Передумовами швидкого одужання без ускладнень є дотримання постільного режиму, виконання всіх призначень лікаря, дотримання призначеної вітамінізованої дієти.

Які ж заходи треба вжити з метою уникнення поширення грипу серед здорових людей? Найкраще – своєчасна ізоляція хворого в окремій кімнаті. Виділення для нього окремого посуду та рушника. В приміщенні, де знаходиться хворий, необхідно проводити вологе прибирання, провітрювання 5-4 р. на день. Особи, які доглядають за хворими повинні носити маску з 4-5 шарів марлі. Маску необхідно змінювати протягом дня та кип’ятити чи прасувати. Кожна людина повинна пам’ятати, що не слід під час хвороби виходити на роботу. Треба уникати місць масового перебування людей.

Коли з’являються перші ознаки захворювання можна застосувати засоби народної медицини. Хворому слід давати пити напої, чай з ягодами або листям малини, квітами липи, листям мати-й-мачухи. При ознаках нежиті можна закапувати ніс соком алое, моркви, буряка. Для зміцнення опірності організму людини до інфекцій необхідно споживати продукти, що містять в собі багато вітамінів, особливо С та Р. Це часник, цибуля, цитрусові, горіхи, калина, чорна редька, малина. Ефективним профілактичним засобом є щоденне вживання лимонів.

Останнім часом набув розповсюдження «пташиний грип» – масове захворювання диких птахів та домашньої птиці, викликане вірусом.

Більш за все до зараження схильні люди, які безпосередньо працюють на птахофермах і вимушені контактувати з птицею. Зараження відбувається шляхом попадання вірусу на слизові оболонки верхніх дихальних шляхів при диханні, або через забруднені руки.

Симптоми цього захворювання дуже схожі з проявами будь-якої вірусної інфекції – це підвищення температури, біль у м’язах та суглобах, інтоксикація.

На даний час єдиним надійним захистом від «пташиного грипу» є знищення усіх інфікованих птахів. Заходами профілактики цього захворювання є обов’язкове миття рук з милом після відвідування пташників, застосування захисних масок. Хоча вірус пташиного грипу чудово переносить низьку температуру, він протягом декількох секунд знищується при високих температурах. Проведені дослідження підтверджують, що ліки розроблені для штамів людського грипу, також є ефективними і у випадках інфікування пташиним грипом.

Одним із основних засобів профілактики грипу є вакцинація. Усі зареєстровані в Україні вакцини містять штами грипу тих типів, які прогнозуються Всесвітньою організацією охорони здоров’я у поточному епідемічному сезоні. Вакцинопрофілактику слід проводити в передепідемічний період, за 4-6 тижнів до очікуваного підвищення захворюваності на респіраторно-вірусні інфекції.

На сьогоднішній день для вакцинації використовуються наступні вакцини: «Інфлувак», «Ваксигрип», «Інфанрикс». Їх можна придбати як у аптечній мережі КП «Полтавафарм» так і в приватних аптечних закладах. Вакцинацію слід проводити у кабінетах щеплень поліклінік за місцем проживання.

Міський лікар інфекціоніст Волошина Л.Г.
Прес-служба Полтавської міської ради
ГРИП   
Рекомендуем почитать
11 Грудня 14:15,   1181
У Полтаві за минулий тиждень (за інформацією управління охорони здоров'я міськвиконкому) народилося 73 немовлят: 44 – немовляти чоловічої статі та 29 маленьких полтавок. ...
06 Грудня 09:38,   792
У Департаменті охорони здоров’я Полтавської ОДА обговорили результати навчальної поїздки спеціалістів області до медзакладів Великобританії.
28 Листопада 13:12,   810
Урядова програма «Доступні ліки» почала діяти з квітня 2017 року. За цей час міські жителі отримали ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронх ...
27 Листопада 15:00,   682
У Полтаві за минулий тиждень (за інформацією управління охорони здоров'я міськвиконкому) народилося 82 немовлят: 43 – немовлят чоловічої статі та 39 маленьких полтавок. ...
24 Листопада 10:31,   1087
За інформацією завідувача Кременчуцьким міськрайонним відокремленим підрозділом лабораторних досліджень Василя Товстого, у минулому епідсезоні 2016 – 2017 років серед населен ...
22 Листопада 09:28,   669
Пацієнти Новомартиновицької амбулаторії відтепер зможуть отримувати медпослуги значно оперативніше, адже амбулаторія ЗПСМ в Нових Мартиновичах отримала нового автомобіля Fiat  ...
21 Листопада 12:20,   638
Гадяцький райцентр соціальних служб організовує відпочинок з оздоровчими послугами для демобілізованих військовослужбовців АТО та членів їх сімей.
20 Листопада 15:00,   684
У Полтаві за минулий тиждень (за інформацією управління охорони здоров'я міськвиконкому) народилось 90 немовляти: 46 – немовлят чоловічої статі та 44 маленькі полтавки. ...
16 Листопада 09:29,   708
В даний час ВІЛ/СНІД – найважливіша медико-соціальна проблема, тому що число хворих і інфікованих продовжує неухильно зростати в усьому світі, охоплюючи людей, які  ...
Все новости раздела →
разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок