Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 1 червня 2024
Найкращі детективи світу

Новини каналу ДТП

Вибрати дату
RSS

Інноваційну систему безпеки на шляхах розробили американці

9 квітня 2014, 13:35

Як зменшити кількість аварій і тисняв на автошляхах - знають американці. За океаном вигадали систему, котра дає змогу водіям завчасно дізнаватися про ймовірні ДТП. Машини самі аналізують ситуацію на дорозі й немов розмовляють одна з одною.

"Кругозір" системи V2V аналізує ситуацію в радіусі 270-300 метрів в усіх напрямках - поза прямою видимістю. Раптом щось непередбачене - водій отримує сигнал на панелі поперед собою. Або ж його сидіння вібрує, чи в салоні лунає застережний звук. Ґрунтується технологія на бортових комп'ютерах, системах Wi-Fi, GPS-навігації й міні-радіоприймачах. Простіше кажучи, автомобіль вираховує власні координати та сповіщає власникові про небезпеку - приміром, про наближення до залізничного переїзду, де рухається потяг, допустиму дистанцію до інших машин, їхню швидкість або неминуче зіткнення. Запасні очі оновлюють інформацію до 10 разів за секунду і дають змогу транспортам немов комунікувати в реальному часі.

Грег Вінфрі, співавтор дослідження, працівник транспортного департаменту США:

- Принцип дії механізму нескладний. Мені це нагадує портативні радіостанції або рації, які колись ми всі мали в дитинстві. Текстові і звукові команди спрощують процес руху на дорогах і полегшують життя водіям.

У межах пілотної програми таким дивом обладнали 3 тисячі легковиків, вантажівок і автобусів у Мічиґані. В національній асоціації з безпеки дорожнього руху кажуть - за їхніми підрахунками, завдяки технології ДТП на автошляхах Сполучених штатів Америки поменшає на 80 відсотків. Звісно, йдеться про ті пригоди, які стаються не внаслідок вживання алкоголю.

Скотт Бельчер, співавтор дослідження, правник:

- Ця система змінить правила гри. Вона ефективніша за паски безпеки, подушки, механізми автоматичного контролю.

Подбали автори і про конфіденційність. Дисплей видаватиме лише загальну технічну інформацію про швидкість, дистанцію між транспортами, траєкторії рухів. Марок автомобілів, номерних знаків не повідомлятиме.

Скотт Бельчер, співавтор дослідження, правник:

- З-поміж іншого, технологія дасть змогу дізнаватися, хто схибив при кермі, хто винен у тій чи іншій ситуації. Після ДТП це інколи вкрай складно з'ясувати. Автовиробники відтепер змушені будуть ще більше дбати про безпеку. До того, як залізні коні сходитимуть з конвеєрів, їх робитимуть частиною цієї системи. Щоб на магістралі потрапляли машини ,"навчені" спілкуватися в такий спосіб.

Коштуватиме практична реалізація проекту до мільярда доларів - прогнозують автори ідеї. На вивчення всіх за і проти залишилося трохи менше 4-х років. Запровадити комунікації масово ініціатори проекту планують не пізніше 2017-го.

Ірина Борсук
Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.