Чт. Июн 13th, 2024

Об’єднання зусиль України і НАТО має запобігти військовій агресії РФ - експертиЗавдяки об’єднанню зусиль України і НАТО можна запобігти військовій агресії Російської Федерації та ескалації ситуації, пише ukrinform.ua.

Про це йшлося під час зустрічей української делегації експертів високого рівня і представників НАТО, які відбулися у понеділок у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Унаслідок агресії Російської Федерації страждає не лише Україна. Це є величезним викликом для усього цивілізованого світу, для Північноатлантичної цивілізації. Ми акцентували увагу на тому, що саме об’єднанням зусиль України і Північноатлантичного альянсу можна запобігти ескалації ситуації», — наголосив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

Він зазначив, що українські експерти, серед яких були політичні діячі, колишні високопосадовці, військове керівництво, дипломати, висловили свої міркування щодо того, як не дозволити РФ вести загарбницьку політику на континентальній частині території України.

«Тут представлені не лише експерти високого рівня, а люди, які можуть вплинути на державні рішення в Україні. Тому відбувся дуже важливий обмін думками. І, скажу відверто, не все ми можемо розповісти після цих зустрічей. Поки що», — зауважив заступник генерального директора з міжнародних питань Центру Разумкова Валерій Чалий.

Він зазначив, що у НАТО чітко розуміють ситуацію у Криму, вважаючи це агресією, окупацією, анексією частин території України.

«Умиротворення агресора і шлях прийняття рішень за українців, за нас — це не той шлях, який зараз потрібний для вирішення конфлікту», — висловив переконання Чалий.

Експерт наголосив, що рішення щодо визначення моделі безпеки для України буде приймати, у першу чергу, сама держава.

«Небезпека залишається досить високою. І ескалація конфлікту триває», — заявив за аналізом військово-стратегічної ситуації у Криму та поблизу українських південних і східних кордонів колишній перший заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України адмірал Ігор Кабаненко.

Адмірал підкреслив, що діями у Криму РФ започаткувала геостратегічний зсув, який несе величезну небезпеку не лише для України, але й для усього Європейського співтовариства.

«Ми наголошували, що треба розділяти народ Росії і нинішнє її політичне керівництво, яке злякалося того, що вже досить відчутні ростки демократії підходять до кордонів РФ», — розповів про актуальне питання, що також обговорювалося під час зустрічі з представникам Альянсу екс-голова СБУ Ігор Смешко.

Він відзначив, що РФ обрала час для військової агресії у момент найбільшого послаблення України, коли після застосування економічного, дипломатичного й інформаційного був застосований військових компонент державної сили.

«Ми нагадали нашим колегам, що від українського питання у великій мірі залежить, чи зможе європейська, євроатлантична цивілізація просуватися далі. І це все вирішується зараз в Україні», — переконаний Смешко.

За його словами, нерішучість у реагуванні Западу на військову агресію нинішнього керівництва РФ є загрозою на далеку перспективу демократичним цінностям Європи.

«НАТО максимально готовий надати дипломатичне і військово-технічне сприяння, а також допомогу в інших безпекових галузях у рамках свого статуту, а також у рамках двосторонніх документів, які діють між Україною і НАТО», — заявив, у свою чергу, колишній перший заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий.

Як він зазначив, у НАТО запевнили, що союзники не будуть вести кулуарні, без участі України, переговори щодо урегулювання ситуації.

«Саме Україна зараз повинна запропонувати свій конкретний план дій, як зупинити подальшу ескалацію конфлікту, особливо у контексті східних, південних регіонів України і Придністров’я. Наші партнери на Заході і, у першу чергу, Україна повинні були б запропонувати скасувати закон, що дозволяє президенту РФ застосовувати збройний компонент стосовно усієї території України», — вважає дипломат.

от UKRNEWS24

0 0 votes
Рейтинг статьи
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x